Acasă Extern Zidul de pe frontiera Israel-Liban

Zidul de pe frontiera Israel-Liban

Israelul intenționează să construiască un zid de-a lungul frontierei cu Libanul.

Israelul “se pregătește să construiască un zid de separare pe linia albastră [frontiera libaneză-israeliană]”, a spus președintele libanez, Michel Aoun, conform relatării  Agenția Anadolu.

Declarația a fost făcută, în luna decembrie, după o întâlnire cu coordonatorul special al ONU pentru Liban Pernille Dahler Kardel, la Palatul prezidențial din Beirut.

Aoun i-a spus lui Kardel că Libanul aderă la rezoluțiile ONU, inclusiv în ceea ce privește Rezoluția 1701, menționând că zidul planificat de Israel “nu respectă linia internațională de frontieră”.

“Președintele Michel Aoun a comunicat Coordonatorului ONU că Israelul a încălcat granița cu Libanul de 11.000 de ori, din anul 2000 până în prezent, și continuă cu insistență aceste încălcări”, se arată în declarație.

În comunicat se menționează că președintele Aoun i-a spus lui Kardel că “Libanul se apără numai în conformitate cu normele ONU”.

După retragerea israeliană din Libanul de Sud, în anul 2000, ONU a desemnat o linie albastră de demarcație între Liban și Israel. De atunci, Libanul s-a plâns de numeroase încălcări israeliene.

Israelul a început să construiască, în 2012, un zid de-a lungul graniței sale cu Libanul, declarând că este necesar pentru a spori securitatea unui oraș israelian de frontieră situat în apropierea unui sat libanez.

Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Situaţia politică şi de securitate a UE în 2020

Ca actor global, Uniunea Europeană are responsabilitate de a acţiona pentru rezolvarea pro…