Acasă Extern Washingtonul a salutat discuțiile inter-coreene

Washingtonul a salutat discuțiile inter-coreene

Oficialii din Coreea de Nord și Coreea de Sud s-au întâlnit marți pentru prima dată după doi ani. Washingtonul a salutat demersul pe care îl consideră  un prim pas pentru soluționarea crizei nucleare din Coreea de Nord.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că Washingtonul ar fi interesat să se alăture viitoarelor discuții, care trebuie să vizeze denuclearizarea, arătând că un progres diplomatic rămâne, totuși, departe.

Într-o declarație comună, după 11 ore de discuții, Coreea de Nord și Coreea de Sud au declarat că au fost de acord să organizeze discuții în domeniul militar și că nord-coreenii vor trimite o delegație mare la Jocurile Olimpice de iarnă de luna viitoare din Coreea de Sud.

„Este evident că aceasta este o evoluție pozitivă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Steve Goldstein, despre declarația comună, adăugând: „Ne-ar plăcea să se întâmple discuții pe problema nucleară; dorim denuclearizarea Peninsulei Coreene. Acesta este un prim pas pozitiv în acest proces. ”

Coreea de Nord și Coreea de Sud au declarat că au fost de acord să se întâlnească din nou pentru a rezolva problemele și pentru a preveni conflictele accidentale, pe fondul intensificării tensiunii asupra programului Coreei de Nord de a dezvolta rachete nucleare capabile să lovească Statele Unite.

„Toate armele noastre, inclusiv bombe atomice, bombe cu hidrogen și rachete balistice sunt destinate numai Statelor Unite, nu fraților noștri, nici Chinei și Rusiei”, a declarat Ri Son Gwon, negociatorul-șef al Phenianului.

„Aceasta nu este o chestiune între Coreea de Nord și Coreea de Sud, iar abordarea acestei probleme ar cauza consecințe negative și riscuri care vor transforma toate realizările bune de astăzi în nimic”, a spus Ri în remarcile finale.

Casa Albă și Departamentul de Stat nu au făcut comentarii cu privire la faptul că Statele Unite sunt singura țintă potențială a armelor nucleare din Coreea de Nord.

Președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un au făcut schimb de amenințări și insulte în ultimul an, ridicând teama de un nou război pe peninsulă.

Statele Unite, care au 28.500 de soldați staționați în Coreea de Sud ca moștenire a Războiului din Coreea, din 1950-1953, au răspuns favorabil la ideea unei întâlniri inter-coreeane, iar mai târziu președintele Trump a spus că este „un lucru bun” și a afirmat că va fi dispus să vorbească cu Kim Jong-un.

„La momentul oportun, ne vom implica”, a declarat Trump sâmbătă, deși discuțiile dintre SUA și Coreea de Nord nu par a fi probabile în curând, având în vedere poziții ambelor părți.

Statele Unite au avertizat că toate opțiunile, inclusiv cele militare, se află pe masă în relațiile cu Coreea de Nord.

Washingtonul a fost de acord săptămâna trecută ca Seulul să amâne până după Jocurile Olimpice, exercițiile militare comune pe care Phenianul le denunță. Dar, dezghețarea relațiilor dintre cele două Coreei nu modifică evaluarea privind programul de înarmare al Coreei de Nord.

Consensul, potrivit oficialilor americani familiarizați cu analizele secretizate, este că liderul nord-coreean rămâne convins că Statele Unite sunt hotărâte să-l înlăture de la puter și că doar un arsenal nuclear care amenință Statele Unite poate descuraja acest lucru.

Un oficial a afirmat că discuțiile Nord-Sud au fost susceptibile de a urma modelul eforturilor diplomatice din trecut, în care Nordul a beneficiat de alimente și alte ajutoare suplimentare, fără a face niciun fel de concesii în domeniul înarmării.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a salutat discuțiile, în special acordul de a purta discuții militare-militare, numind acest lucru „critic pentru reducerea riscului de calculare greșită”.

El a salutat, de asemenea, decizia Coreei de Nord de a trimite o delegație la Jocurile Olimpice și a spus că speră în reluarea dialogului care duce la denuclearizare.

 

5/5 - (9 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…