Acasă Diverse Ultimul dictator din Argentina a murit la 90 de ani

Ultimul dictator din Argentina a murit la 90 de ani

Reynaldo Bignone,  ultimul lider al dictaturii militare din perioada 1976 – 1983, a murit miercuri într-un spital militar, a informat agenția de știri din Argentina, Telam.

Bignone, în vârstă de 90 de ani, a fost condamnat la închisoare pentru conspirație la răpirea și  uciderea adversarilor în timpul guvernării sale din iulie 1982 până în decembrie 1983.

Moartea s-a închide un capitol brutal din istoria Argentinei, în care grupurile pentru drepturile omului spun că guvernarea militară este responsabilă pentru “dispariția” – un eufemism pentru răpirea și uciderea adversarilor – a  circa 30.000 de persoane.

Argentina a început tranziția către democrație în 1983.

Bignone a fost unul dintre cei 15 foști oficiali militari găsiți vinovați de un tribunal argentinian în 2016 de conspirație pentru răpire și asasinare a disidenților de stânga, ca parte a programului Operation Condor.

Dictaturile din Argentina, Chile, Uruguay, Paraguay, Brazilia și Bolivia au fost coordonate pentru a vâna și ucide adversarii exilați în anii ’70 și ’80.

Primul lider militar al Argentinei, Jorge Rafael Videla, care a preluat puterea după  lovitura de stat din 1976 și a condus țara până în 1981, a decedat în 2013. Liderii militari care au ordonat represiunea au spus că era necesară pentru că  Argentina se confrunta cu grupuri de guerilă de stânga.

Credibilitatea guvernului argentinian a fost însă slăbită în timpul războiului cu Marea Britanie din Falkland, din 1982, care au murit peste 600 de soldați argentinieni.

În decembrie 1983, Bignone a predat puterea după alegerea democratică a lui Raul Alfonsin.

Începând din anul 2000, Argentina a desfășurat o serie de procese în justiție pentru încălcarea drepturilor omului din timpul dictaturii.

Anul trecut, 29 de persoane au primit condamnări pe viață pentru crimele săvârșite la ESMA – Școala Mecanică Navală care a fost transformată în închisoare clandestină cu camere de tortură.

Evaluare articol
Mai multe Diverse
Comentariile sunt închise.

Recomandări

Noile pașapoarte britanice vor fi made in France

La sfârșitul anului 2017, guvernul britanic a anunțat că va reveni la pașaportul albastru …