Acasă Opinie Surpriza OUG 13!

Surpriza OUG 13!

OUG 13/2017 este în vigoare întrucât îndeplinește două condiții cumulative:

Prima condiție pe care o îndeplinește este publicarea în Monitorul Oficial. Ordonanțele de urgenta intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Acestea nu pot intra în vigoare la o data ulterioara chiar dacă e specificat în textul lor pentru că astfel sunt definite prin lege. Ordonanța 13 a intrat în vigoare în momentul în care a fost publicată în M.O. Prin urmare OUG 13 a intrat în vigoare la data de 1 februarie.

A doua condiție pe care o îndeplinește Ordonața 13 este trimiterea în Parlament pentru a fi dezbătută și adoptată sau respinsă. OUG 13 a fost trimisă la Camera Deputaților pe data de 1 februarie. Practic, guvernul a trimis în același timp ordonanța atât către Monitorul Oficial, cât și către parlament.

OUG 14/2017 putea anula Ordonanța 13 dacă acesta nu întrunea cele două condiții expuse mai sus. În cazul în care ordonanța 13 nu ar fi întrunit una din cele două condiții Ordonanța 14 putea să o anuleze. Chiar dacă Ordonanța 13 ar fi îndeplinit o singură condiție din cele două, Ordonanța 14 așa cum a fost formulată nu o putea anula. Textul Ordonanței 14 folosește termenul „abrogă”, însă o ordonanța de urgenta nu poate abroga o alta ordonanța de urgenta, pentru acest lucru trebuia folosit termenul „anulează”. Numai legile pot abroga.

Alina Bica, în procesul penal pe care îl are la ÎCCJ, a solicitat și i s-a aprobat de către instanță sesizarea CCR pentru a se pronunța cu privire la Ordonanța 13. ÎCCJ a trimis solicitarea la CCR, pe 8 septembrie.

CCR are deja o decizie dată în 1995 despre modul în care poate fi anulată o ordonanță de urgență.

În materie penală se aplică legea mai favorabilă, astfel valabilitatea Ordonanței 13 vine în sprijinul celor care au dosare penale pe rol.

Profesorii de drept constituțional pe care i-am consultat cu privire la acest articol au confirmat cele prezentate.

Până la pronunțarea CCR, cei care au dosare pe rol și pot beneficia de Ordonața 13, vor face 13, 14.

 

 

Evaluare articol
  • Vulnerabilitatea Europei de Est

    NATO avertizează cu privire la vulnerabilitatea Europei de Est față de Rusia. Un cor de vo…
  • România economică

    Cum arată economia României în raportul unor prestigioși analiști de la Focus Economics. R…
  • Elefantul Brexit de la Bruxelles

    Nerespectarea angajamentelor financiare privind Brexit afectează finanțele UE. Timp de dec…
Mai multe Opinie
Comentariile sunt închise.

Citește

Trump desecretizează arhiva Kennedy

Mii de dosare secrete din perioada 1960-1970 vor fi declasificate. Președintele american D…