Acasă Extern SUA recunoaște capitala Ierusalim

SUA recunoaște capitala Ierusalim

Președintele american Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului într-un discurs rostit, astăzi,  la Casa Albă.

SUA va sprijini soluția cu două state, dacă ambele părți vor fi de acord.

Alături de recunoaștere, discursul a inclus trei puncte centrale: Trump s-a abținut de la a afirma în mod explicit că soluția cu două state este singura cale către un acord de pace și a spus că SUA susține o astfel de soluție numai dacă este convenită de ambele părți.

Președintele a anunțat, de asemenea, că a desemnat echipele care vor lucra la planificarea relocării Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, însă nu a declarat când va avea loc o astfel de mișcare.

Trump a subliniat că recunoașterea americană a Ierusalimului nu echivalează cu o poziție referitoare la stabilirea granițelor și suveranității israeliene în Ierusalim. Acestea, a spus el, vor fi decise în negocieri.

„Este momentul să recunoaștem oficial Ierusalimul ca fiind capitala Israelului”, a spus Trump, adăugând că aceast demers este „un pas pentru avansarea procesului de pace” între Israel și palestinieni.

Recunoașterea oficială a Washingtonului semnalează o schimbare semnificativă în politica externă americană și este de așteptat să provoace o iritare în rândul palestinienilor și a lumii arabe, în general.

5/5 - (11 votes)
Distribuie pe:
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Poliția olandeză a reținut zeci de persoane în a doua noapte de revolte cauzate restricțiile COVID-19

Cel puțin 40 de persoane au fost reținute în trei provincii din Țările de Jos, în timp ce …