Acasă Extern Slovenii și-au ales președintele

Slovenii și-au ales președintele

Slovenii s-au prezentat, astăzi, la urne pentru alegerea președintelui țării.

Conform sondajelor, actualul Președinte al Sloveniei, Borut Pahor, în vârstă de 53 de ani, este favorit pentru a a obține al doilea mandat de cinci ani.

Borut Pahor este social democrat și s-a confruntat cu opt concurenți. Principalul contracandidat a fost primarul orașului Kamnic, Marjan Sarec. Acesta a intrat în politica locală în anul 2010. Sarec este considerat un lider politic de centru stânga. Rezultatul scrutinului va fi anunțat oficial mâine.

Deși funcția de președinte este considerată a fi ceremonială, alegerile directe înseamnă că președintele are o influență puternică. Constituția Sloveniei îi atribuie funcției prezidențiale șefia forțelor armate și responsabilitatea pentru numirile cheie, inclusiv guvernatorul Băncii Centrale.

Principala întrebare până la numărarea voturilor este dacă Borut Pahor va câștiga alegerile din primul tur cu peste 50% din voturi sau va fi organizat al doilea tur de scrutin pe 12 noiembrie.

Înainte de a fi ales președinte, în anul 2013, Borut Pahor a condus, din funcția de prim-ministru, un guvern de coaliție în perioada 2008-2012.

Din anul 2013, de când se află la conducerea țării, economia Sloveniei creștere mai repede decât media zonei euro, respectiv 3,8%, salariile sunt în creștere, deși șomajul în rândul tinerilor rămâne cu două cifre.

Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

CORONAVIRUS TREATMENT FOUND: A drug used for 70 years against malaria is EFFICIENT against coronavirus

A common chloroquine treatment, used for 70 years against malaria, has shown efficacy agai…