Acasă Extern Raportul lui Muller: 13 ruși s-au implicat în alegerile prezidențiale din SUA (?!)

Raportul lui Muller: 13 ruși s-au implicat în alegerile prezidențiale din SUA (?!)

Un juriu federal din Statele Unite a decis acuzarea a 13 cetăţeni ruşi şi a trei organizaţii din Rusia pentru amestec în alegeri şi în procesul electoral american, a informat Reuters. Anunţul a fost făcut vineri de biroul procurorului special Robert Mueller.

Documentul instanței a declarat că cei acuzați „au avut ca obiectiv strategic semănarea discordiei în sistemul politic din S.U.A., inclusiv în alegerile prezidențiale din 2016 ale SUA”.

Într-un document juridic, guvernul american afirmă că entităţile ruse au intervenit în procesele politice din SUA, începând din 2014, inclusiv în alegerile prezidenţiale din 2016, arată Reuters. Unii acuzați s-au dat drept americani şi au comunicat cu persoane din cadrul campaniei lui Donald Trump care nu bănuiau nimic.

Rod Rosenstein, adjunct al procurorului general al SUA, citat de DPA, a precizat că „nu există nicio afirmaţie în acest act de acuzare că vreun american a participat cu bună ştiinţă la această activitate ilegală” şi „nicio afirmaţie (…) că faptele incriminate au influenţat rezultatul alegerilor din 2016”.

Potrivit actului de acuzare prezentat de Reuters, cei acuzați au călătorit în 10 state americane şi au utilizat infrastructuri informatice americane pentru a ascunde faptul că activităţile lor aveau originea în Rusia. Dându-se drept americani au organizat mitinguri politice. Ei şi-au creat identităţi online false şi pagini în reţelele sociale. De asemenea, au folosit codurile numerice personale şi datele de naştere ale unor cetăţeni americani reali pentru a-şi deschide conturi în sistemul de plăţi online Paypal şi pentru a obţine permise de conducere false.

În vara lui 2016, acuzații au început să promoveze în mediile sociale, inclusiv prin reclame pe Facebook, acuzaţii de fraudă electorală împotriva Partidului Democrat. După ce au apărut informaţii că Facebook colaborează cu procurorul special Mueller, inculpaţii au început să distrugă probe pentru a îngreuna ancheta, se mai arată în actul de acuzare.

La Moscova, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe, Maria Zaharova, citată de Reuters, a apreciat că afirmaţiile privind implicarea unor cetăţeni ruşi în alegerile din SUA sunt absurde.

„Treisprezece oameni au intervenit în alegerile din SUA?! Treisprezece împotriva unui buget de miliarde al serviciilor de informaţii? Împotriva informaţiilor şi contrainformaţiilor, împotriva celor mai recente evoluţii şi tehnologii? Absurd? Da”, a scris Zaharova pe Facebook.

Reuters a preluat de la agenţia de presă RIA reacţia omului de afaceri rus Evgheni Prigojin, unul din acuzați: „Americanii sunt oameni foarte emotivi, văd ce vor să vadă. Am mare respect pentru ei. Nu sunt deloc supărat că sunt pe lista aceea. Dacă vor să vadă diavolul, n-au decât”, a spus el.

Reprezentanții Facebook Twitter, reţelele sociale despre care se presupune că au fost folosite pentru unele din activităţile incriminate,au refuzat solicitările Reuters de a comenta informaţiile

Rechizitoriul de 37 de pagini este surprinzător și ar putea modifica dezbaterea internă americană asupra amestecului  Rusiei. 

Președintele Trump a scris într-o postare pe Twitter: „Rusia și-a început campania anti-americană în 2014, cu mult înainte de a anunța că voi candida la președinție. Rezultatele alegerilor nu au fost afectate. Campania Trump nu a făcut nimic rău – nici o coluziune!”

Este puțin probabil ca rușii acuzați să fie arestați sau să se prezinte într-o instanță din S.U.A. cu privire la acuzațiile care includ conspirația de fraudare a Statelor Unite, fraudă online, fraudă bancară și furt de identitate. Nu există un tratat de extrădare între Statele Unite și Rusia.

”Firul roșu” al raportului

Rechizitoriul rezumă, în linii mari, concluziile unei evaluări a serviciilor secrete americane din ianuarie 2017, care a constatat că Rusia a intervenit în alegeri și că obiectivele sale au inclus, în cele din urmă, sprijinirea lui Donald Trump. În noiembrie 2016, Donald Trump a câștigat o victorie surpriză asupra candidatului Partidului Democrat Hillary Clinton.

Raportul lui Mueller nu a confirmat informațiile precedente în care se spunea că președintele rus Vladimir Putin a ordonat o campanie de influențare a alegerilor din S.U.A.

Anul trecut, Mueller i-a acuzat pe fostul manager de campanie al lui Trump și pe adjunctul acestuia de spălare de bani fără a putea demonstra aceste acuzații în raportul final.

Adjunctul procurorului general al SUA, Rod Rosenstein, a declarat într-o conferință de presă că inculpații au făcut „ceea ce au numit război informativ împotriva Statelor Unite, cu scopul declarat de a răspândi neîncrederea față de candidați și de sistemul politic în general”.

Rechizitoriul descrie o operațiune sofisticată, pe durata a mai mulți ani și bine finanțată, denumită „Proiectul Lakhta„, de către entitățile rusești, pentru a influența alegerile, începând din mai 2014.

Rușii au utilizat ilegal numere furate de asigurări sociale și datele de naștere ale americanilor pentru a deschide conturi pe platforma de plată digitală PayPal și pentru a posta pe social media folosind acele identități false, spune acuzația.

De asemenea, Mueller a încheiat vineri un acord cu un american numit Richard Pinedo, care s-a declarat vinovat că a ajutat la fraudarea identității interstatale și a identității străine, creând, cumpărând și furând numere de cont bancar pe care le-a vândut persoanelor fizice pentru a le utiliza în plata online. Potrivit unei surse familiare cu acuzațiile, Pinedo este persoana citată în document, care i-a ajutat pe conspiratorii ruși să cumpere anunțuri Facebook și să plătească prin intermediul PayPal Holdings Inc.

Avocatul lui Pinedo, Jeremy I. Lessem, a spus într-o declarație că „domnul Pinedo nu a avut absolut nicio cunoștință cu privire la identitatea și motivațiile vreunui cumpărător al informațiilor pe care le-a furnizat.

Rușii au căutat să măsoare impactul operațiunilor în mediile de socializare online, urmărind dimensiunea publicului din SUA influențat de postări, a informat Reuters.

 

 

5/5 - (16 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…