Acasă Extern Putin: Plan de amnistie fiscală

Putin: Plan de amnistie fiscală

Președintele rus Vladimir Putin susține un plan de amnistiere a capitalului în speranța că rușii bogați vor repatria unele dintre activele lor de peste mări, o mișcare care ar putea susține economia rusă, care suferă ca urmare a sancțiunilor SUA.

Planul fiscal al președintelui Putin are în vedere renunțarea la impozitarea pe 13 ani pe veniturile persoanelor care au activele în străinătate, a relatat Bloomberg, citându-l pe purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

Noul plan de amnistie fiscală a fost necesar “date fiind restricțiile străine, care în loc să se diminueze se înrăutățesc”, a declarat Putin într-un discurs adresat parlamentarilor, săptămâna trecută. Planul “ar trebui să stimuleze revenirea capitalului în Rusia”, a adăugat el.

Moscova resimte efectul sancțiunilor SUA, care au fost impuse pentru prima dată ca răspuns la intervenția militară a Rusiei în Ucraina, în 2014. Dar, după ce Washingtonul a aplicat noi sancțiuni în primul an de mandat  al președintelui Donald Trump, inclusiv înghețarea activelor personale ale cetățenilor ruși, Moscova a lansat mai multe inițiative pentru a ajuta rușii bogați să își păstreze banii în afara jurisdicției trezoreriei SUA.

În plus față de planul de amnistie de capital, Putin a aprobat săptămâna trecută emiterea de obligațiuni speciale în valută pentru a atrage capitalul rus de peste mări. Oficialii financiari ruși așteaptă să se adune până la 3 miliarde dolari prin intermediul obligațiunilor de repatriere.

O lege din SUA, care a fost promovată vara trecută, cere Departamentului Trezoreriei să compună o listă de “oligarhi” ruși care ar putea fi penalizați cu sancțiuni suplimentare. Măsura solicită, de asemenea, un studiu care să măsoare efectele interzicerii investitorilor din SUA de a cumpăra obligațiuni rusești, ceea ce ar putea afecta capacitatea Moscovei de a mobiliza capital pe piețele de credit.

Rusia a acuzat Statele Unite de faptul că au vizat în mod incorect rușii individuali care au legături cu Kremlinul. Moscova nu a dat o cifră definitivă pentru valoarea activelor deținute de ruși în străinătate, însă Biroul Național de Cercetare Economică estimează că valoarea este de 75% din venitul național al Rusiei, respectiv 1,04 trilioane de dolari.

“Noi și antreprenorii noștri ne-am confruntat în mod repetat cu înghețarea nejustificată și ilegală a activelor sub forma unor sancțiuni”, a declarat săptămâna trecută Peskov. “Inițiativa președintelui dorește să creeze condiții confortabile pentru întreprinderi dacă doresc să profite de această oportunitate pentru a-și repatria capitalul”

 

Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Italia și Spania blochează summitul UE, nemulțumite de măsurile de ajutor

Şefii de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii Europene nu au reuşit deocamdată…