Acasă Extern Pompeo, vizită în Islanda privind Securitatea în Arctica

Pompeo, vizită în Islanda privind Securitatea în Arctica

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a călătorit vineri în capitala Islandei, Reykjavík, unde urmează să discute despre Securitate şi prezenţa Chinei şi a Rusiei în zona Arctica, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Vizita lui Mike Pompeo este efectuată pe fondul interesului crescut în zona Arctica, ce deţine rezerve mari de petrol, gaze, aur, diamante, zinc şi fier.

“Islanda se află într-un loc strategic în lume. Zona Arctica este importantă pentru Statele Unite din punct de vedere al Securităţii. Cu siguranţă, prezenţa Rusiei şi a Chinei aici reprezintă un subiect despre care ar trebui să discutăm”, a declarat Pompeo.

Islanda va prelua în curând preşedinţia Consiliului Arctic, din care fac parte Canada, Finlanda, Islanda, Norvegia, Rusia, Suedia, Statele Unite şi Danemarca.

Organizaţia, care coordonează politicile regiunii, a dobândit din ce în ce mai multă influenţă datorită formării unor noi rute comerciale pe mare în urma topirii gheţii.

În acest context, există discuţii privind reformarea organizaţiei Consiliului Arctic, precum şi a obiectivelor şi eforturilor pe care le depune.

5 (100%) 1 vote
Mai multe Extern
Comentariile sunt închise.

Recomandări

Complicii turnătorului Traian Băsescu – de la Securitate la CNSAS

Colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea, revelată abia acum de investigațiile făcute…