Acasă Extern Pompeo pleacă la Phenian pentru planul de denuclarizare

Pompeo pleacă la Phenian pentru planul de denuclarizare

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, va pleca joi în Coreea de Nord pentru a obține un acord asupra planului de denuclearizare a țării, în ciuda îndoielilor crescânde legate de disponibilitatea Phenianului de a abandona programul de înarmare care amenință Statele Unite și aliații săi.

Luni, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders, a anunțat vizita în Coreea de Nord a lui Mike Pompeo și a declarat că Statele Unite „continuă să facă progrese” în discuțiile cu Coreea de Nord. Ea a refuzat să confirme sau să infirme relatările recente din mass-media referitoare la informații despre extinderea capabilităților de înarmare a Coreei de Nord.

Departamentul de Stat a declarat că Mike Pompeo va pleca sâmbătă de la Phenian la Tokyo, unde va discuta despre denuclearizarea nord-coreeană cu liderii japonezi și sud-coreeni.

Aceasta va fi prima vizită a lui Mike Pompeo în Coreea de Nord de la summitul din 12 iunie de la Singapore între președintele american Donald Trump și Kim Jong Un, undeliderul nord-coreean a fost de acord să „lucreze la denuclearizarea Peninsulei Coreene”.

Cu toate acestea, declarația comună a summitului nu a dat detalii despre cum și când Phenianul va putea renunța la armele sale. Oficialii americani încercă atunci să detalieze realizarea unui acord.

Scopul Statelor Unite a rămas „denuclearizarea finală, complet verificată (a Coreei de Nord), așa cum a fost de acord cu președintele Kim la Singapore”, a spus purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat.

O delegație americană condusă de ambasadorul SUA în Filipine, Sung Kim, s-a întâlnit duminică cu omologii nord-coreeni de la Panmunjom, la granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, pentru a discuta despre pașii următori privind punerea în aplicare a declarației de la summit.

„Am avut întâlniri bune ieri și … Secretarul de stat va fi acolo în această săptămână pentru a continua aceste discuții”, a declarat Sanders într-un briefing de presa la Casei Albe.

Sanders a confirmat afirmația făcută duminică de Consilierul pentru Securitate Națională al Casei Albe, John Bolton, care a declarat că majoritatea programelor de înarmare din Coreea de Nord ar putea fi dezmembrate în termen de un an „dacă au deja decizia strategică de a face acest lucru”.

„Acum există un impuls important pentru o schimbare pozitivă și acționăm împreună pentru negocieri suplimentare”, a spus Sanders.

Cu toate acestea, unii experți au contestat termenul optimist al lui Bolton pentru dezafectarea armelor din Coreea de Nord, chiar în cazul în care Coreea de Nord ar fi de acord cu un astfel de demers.

Rapoartele serviciilor de informații

Vineri, o relatare a NBC News a citat oficiali americani spunând că agențiile americane de informații cred că, în ultimele luni, Coreea de Nord a crescut producția de combustibil pentru arme nucleare în mai multe site-uri secrete și poate încerca să le ascundă în timp ce căută concesii în discuțiile cu Statele Unite.

Washington Post a relatat sâmbătă că oficialii americani din serviciile de informații au ajuns la concluzia că, Coreea de Nord nu intenționează să renunțe complet la arsenalul său nuclear și că are în vedere modalități de a ascunde numărul de arme pe care le are.

Institutul de Studii Internaționale de la Montebury din Monterey, California, a emis un raport luni, spunând că recentele imagini prin satelit au arătat că, Coreea de Nord a finalizat o extensie majoră a unei fabrici-cheie pentru fabricarea rachetelor cu combustibil solid.

Imaginile au aratat că, Coreea de Nord a terminat constructia exterioară a uzinei in jurul perioadei în care Kim Jong-un s-a intalnit cu președintele Trump, se arata în raport.

Saptamana trecută, 38 Nord, un proiect de monitorizare a Coreei de Nord afiliat la think tank-ul Washingtonului Stimson Center, a declarat că imaginile prin satelit arată că Nordul și-a îmbunătățit complexul nuclear Yongbyon.

John Bolton a refuzat să comenteze chestiuni legate de serviciile de informații, dar a declarat că Statele Unite derulează negocieri în domeniul nuclear, Phenianul fiind conștient de consecințele unui eșec în respectarea promisionilor sale.

Patrick Cronin, director senior al Programului de Securitate Asia-Pacific de la Centrul pentru o nouă Securitate americană, a declarat că oficialii din SUA și Coreea de Sud i-au spus că Pompeo va căuta acordul pentru „o foaie de parcurs pentru denuclearizare sau cel puțin pași semnificativi de dezmembrare care ar putea completa o foaie de parcurs. ”

El a spus că, dacă se vor realiza progrese, SUA va fi deschisă pentru un angajament viitor extins cu  Coreea de Nord, inclusiv o posibilă vizită a lui Kim Jong-un  la Adunarea Generală a ONU, la New York, în septembrie și un al doilea summit cu președintele Trump.

Coreea de Nord a refuzat în mod constant în ultimele runde de negocieri să furnizeze un inventar al programului său de arme, iar serviciile americane de informații rămân incerte cu privire la numărul de focoase nucleare din Coreea de Nord, relatează Reuters.

Agenția americană de Informații pentru Apărare are o estimare finală de aproximativ 50 de focoase nucleare. Dar agențiile americane de informații cred că Phnenianul ascunde, în peșteri și alte instalații subterane din întreaga țară, un număr necunoscut de arme, inclusiv arme nucleare tactice mai mici.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …