Acasă Diverse Piñatex: Pielea de ananas, o alternativă eco pentru industria modei

Piñatex: Pielea de ananas, o alternativă eco pentru industria modei

Carmen Hijosa, o femeie de afaceri din Spania, a creat Piñatex, un material textil ţesut din fibrele lungi rămase de pe urma fructelor, şi speră să îl poată oferi industriei de modă drept alternativă durabilă pentru piele.

Carmen Hijosa este designer de îmbrăcăminte şi a renunţat la folosirea pielii naturale din motive ecologice. A durat opt ani pentru ca aceasta să dezvolte aceste textile alternative.

„Datorită caracteristicilor fibrelor – sunt foarte fine, puternice şi flexibile – ideea mea a fost ce ar fi dacă aş face o plasă folosind aceste fibre”, a declarat Hijosa pentru Reuters. „Aşa a început acest material nou”.

Fibre de ananas

Ea a înfiinţat compania Ananas Anam pentru a introduce pe piaţă Piñatex.  Hijosa lucrează cu fermierii de ananas din Filipine, care recoltează şi sfărâmă fibrele, acestea fiind în cele din urmă transformate în Piñatex, în Spania.

Pentru a face un metru pătrat de Piñatex sunt necesare 460 de frunze – dar compania nu duce lipsă de materie primă. Producţia globală de ananas a depăşit 25 milioane de tone în 2016, potrivit statisticilor.

Compania Ananas Anam spune că deşeurile primelor zece ţări producătoare pot înlocui teoretic peste 50% din producţia globală de piele.

De la lansarea sa comercială în 2015, Piñatex a fost utilizat de aproximativ 500 de producători, inclusiv casa de modă Hugo Boss prin folosirea materialului pentru pantofii săi de sport vegani.

Toate jachetele în stilul de motociclist de dimensiuni mai mici ale casei de modă Altiir sunt fabricate din acest material.

„Oamenii vin, o ating şi sunt atraşi de această piele. La început, de cele mai multe ori, ei cred că este piele naturală dar după ce o ating îşi dau rapid seama că de fapt nu este aşa”, a declarat directorul creativ al brand-ului, Timothy Turner-Sutton.

Piele eco din ananas

„Este un material independent. Când se umezeşte, se usucă ca şi pielea naturală şi se comportă la fel ca orice piele, cu excepţia faptului că este un material complet durabil. ”

Pe lângă resursele necesare pentru creşterea animalelor pentru sacrificare, criticii pielii naturale indică folosirea de substanţe chimice toxice în procesul de tăbăcărie care lasă în urmă cantităţi mari de poluanţi.

Printre oponenţii de vârf ai utilizării produselor de origine animală se numără şi designerul britanic Stella McCartney, care a declarat că industria modei trebuie să reducă radical pagubele pe care le produce şi le lasă în urmă în mediul înconjurător.

Pentru moment, trecerea la un stil de viaţă vegan nu este deloc ieftină, îmbrăcămintea semnată Altiir se vinde cu preţuri pornind de la 750 de euro.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Ruxandra MIRCEA
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Jocurile Olimpice s-au încheiat, echipa României ocupă locul 46. Clasamentul pe țări

În clasamentul final pe medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo Delegaţia Statelor Unite …