Acasă Intern OUG care arată planul lui DRAGNEA de a candida la PREZIDENȚIALE sau de a fi PREMIER

OUG care arată planul lui DRAGNEA de a candida la PREZIDENȚIALE sau de a fi PREMIER

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţa duminică faptul că ministerul a pregătit o ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite.

Întrebat când va fi emisă ordonanţa, Toader a menţionat: „OUG e pregătită. Nu decid eu momentul. Eu propun, soluţia, eu am făcut draftul, doamna prim-ministru va decide. Eu cred că în cel mai scurt timp posibil”

Tudorel Toader a spus că cel mai probabil varianta ordonanţei va fi aleasă şi în cazul dosarelor construite în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi SRI, dar în acest caz aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale.

CCR a admis, în 16 ianuarie, sesizarea Camerei Deputaţilor referitoare la existenţa unui conflict între Parlament şi Ministerul Public care prevede, printre altele, că efectele protocoalelor continuă să se producă, chiar şi după denunţarea lor.

Curtea Constituţională a României anunţă că parchetele şi instanţele judecătoreşti sunt cele care vor stabili dacă s-a încălcat legea prin depăşirea competenţelor, în cazul dosarelor care au la bază acte efectuate în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi SRI.

Dacă prin OUG se va extinde termenul actual de 30 de zile, ar apărea baza legală pentru invalidarea tuturor sențințelor definitive date de completurile de 5 judecători de la Inalta Curte de Casație și Justiție incepand cu anul 2014. Vorbim inclusiv de condamnarea lui Liviu Dragnea in Dosarul Referendumul.

„Am pregătit un proiect de ordonanță de urgență pentru repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnați de către complete nelegal constituite. Și vor putea face contestație în anulare, repuși fiind în termen prin ordonanță, iar instanța, în complet legal constituit, îi va judeca și dacă vor fi vinovați vor plati, dacă nu vor fi vinovați, sigur nu exista temei să plătească. Aceasta este o prima și imediata măsură”, a spus Tudorel Toader, duminică seara, într-o intervenție telefonică la Romania TV.

„Ordonanța de urgenta este pregatita. Nu decid eu momentul. Eu propun solutia. Eu am facut draftul de ordonanta, doamna prim-ministru va decide. Dar ce cred eu, in cel mai scurt timp posibil”, a subliniat ministrul.

Ce prevede actuala lege?

Potrivit Codului de Procedură Penală, termenul în care poate fi introdusă contestația în anulare este de 30 de zile de la data comunicarii deciziei instanței.

Potrivit actualelor prevederi legislative, doar câteva zeci de persoane au putut depune contestații în anulare, întrucât erau în termen.

Foști demnitari condamnați definitiv au cerut suspendarea executării pedepsei și rejudecarea apelurilor în baza deciziei CCR referitoare la constituirea completurilor de 5 de la Înalta Curte de Casație și Justiție din perioada 2014-2018.

Solicitarile au fost aprobate in principiu si unele VIP-uri condamnate au ieșit deja din închisoare înainte de Craciun.

Albirea cazierului lui Dragnea

Din 2014 până în prezent completurile de 5 judecători au dat multe decizii definitive de condamnare în dosare mediatizate, cel mai cunoscut fiind cazul lui Liviu Dragnea.

Pe 22 aprilie 2016, Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Dragnea a fost acuzat de folosirea influenței sau a autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite.

Datorită acestei condamnări Liviu Dragnea nu a putu fi prim-ministru în guvernarea PSD-ALDE. Articolul (2) din Legea 90/2000 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, în vigoare și astăzi, are urmatoarea forma actualizată:

„Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale,nu au suferit condamnari penale și nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute in cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare.”

Tudorel Toader a spus că, cel mai probabil, se va alege varianta ordonanței și în cazul dosarelor construite în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public și SRI, dar deocamdată așteaptă motivarea Curții Constituționale.

„Ordonanța de urgentă pentru contestația în anulare de către cei condamnați definitiv, care au pierdut termenul de contestație, condamnați în complete nelegal constituite, asta e una.

Doi – așteptam decizia și, în funcție de dezlegarea judecătorilor, cel mai probabil vom proceda la fel”, este declarația ministrului Tudorel Toader pe tema protocoalelor.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…