Acasă Extern ONU: Rusia a blocat ancheta din Siria

ONU: Rusia a blocat ancheta din Siria

Rusia a blocat prin veto adoptarea unui proiect de rezoluţie al Consiliului de Securitate ONU ce prevedea demararea unei anchete privind presupusul atac chimic din Siria. Ambasadorul Moscovei a acuzat SUA că intenţionează să folosească rezoluţia ca „pretext” pentru acţiuni împotriva Damascului, 

Doisprezece din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au votat în favoarea proiectului de rezoluţie, China s-a abţinut, iar Bolivia a votat împotrivă.

Este pentru a XII-a oară când Rusia şi-a exercitat dreptul de veto pentru pentru a se împotrivi adoptării unor măsuri vizând regimul Assad, sprijinit de Moscova şi Teheran.

Înaintea votului, Nikki Haley, ambasadoarea Statelor Unite la ONU, a declarat că „această rezoluţie este minimul absolut pe care Consiliul îl poate face ca răspuns la atacul” de sâmbătă din Douma.

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a acuzat Statele Unite că au „plantat această rezoluţie” ca un „pretext” pentru a-şi justifica acţiunile pe care Washingtonul le plănuieşte în Siria.

„Folosim dreptul de veto pentru a proteja supremaţia legilor, pacea şi securitatea internaţională, pentru a ne asigura că nu târâţi Consiliul de Securitate în aventurile voastre”, a declarat oficialul rus.

Consiliul de Securitate al ONU a respins marţi şi două proiecte de rezoluţii întocmite de Rusia ce priveau anchetele referitoare la presupusul atac chimic din Siria, informează agenţia The Associated Press.

Un prim proiect de rezoluţie, propus de Rusia, prevedea ca investigatorii să raporteze în faţa Consiliului de Securitate care apoi ar fi trebuir să decidă cine este responsabil pentru presupusul atac chimic.

Şapte state membre ale Consiliului au votat împotriva proiectului de rezoluţie, iar alte două s-au abţinut.

Ulterior, o nouă rezoluţie propusă de Rusia a fost respinsă, doar cinci statei votând ”pentru”, în timp ce şase s-au abţinut.

Cea de-a doua propunere de rezoluţie susţinea o anchetă a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), însă stipula că obiectivul investigaţiei nu este acela de a identifica cine este responsabil pentru atac.

Pentru adoptarea unui proiect de rezoluţie sunt necesare cel puţin nouă voturi ”pentru” şi statele cu statut de membru permanent al Consiliului să nu blocheze prin veto adoptarea rezoluţiei.

O echipă a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice se va deplasa în Siria pentru a colecta probe în vederea unei investigaţii internaţionale privind presupusul atac chimic din Douma, situată la periferia Damascului.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a ameninţat că ar putea ordona un atac militar punctual în Siria ca reacţie la presupusul bombardament chimic produs sâmbătă în Douma.

Regimul Assad a negat orice implicare în atacul chimic produs într-o zonă insurgentă, propunând trimiterea unei echipe internaţionale pentru efectuarea anchetei.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…