Acasă Extern Nord Stream2: Statele UE au ajuns la un compromis cu PE şi CE  

Nord Stream2: Statele UE au ajuns la un compromis cu PE şi CE  

Statele membre ale UE au convenit asupra unui compromis cu Parlamentul European şi Comisia Europeană pentru reglementarea conductei de gaz Nord Stream2 între Rusia şi Germania, au declarat miercuri surse din cadrul delegaţiei, relatează agenția de presă DPA.

Operatorul conductei se poate aştepta la unele reglementări suplimentare, însă proiectul condus de concernul rus Gazprom nu este ameninţat.

Rusia a avertizat săptămâna trecută împotriva noilor obstacole în construirea conductei, după ce Berlinul a consimţit un compromis cu Franţa şi alte state membre ale UE pentru reglementări mai stricte.

Gazoductul Nord Stream2, care se află sub Marea Baltică, este destinat transportului anual de până la 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale ruseşti către Germania.

Criticii susţin că această conductă sporeşte dependenţa Europei de Rusia. Avocaţii subliniază necesitatea unor surse de energie sigure, în condiţiile în care producţia de gaze naturale scade în UE.

În conformitate cu acest compromis, va fi modificată o directivă a UE care să permită Comisiei Europene să impună mai mult control asupra conductelor de gaz, inclusiv a proiectului germano-rus.

Aceasta înseamnă că Uniunea Europeană ar putea să aplice în mod mai consistent normele privind piaţa internă a gazelor la conductele către şi din ţările din afara UE. De asemenea, statele membre ar trebui să solicite aprobarea UE atunci când negociază modificări ale acordurilor privind gazele cu ţările din afara UE în cazul în care sunt afectate normele UE.

Construcţia unor părţi mari ale conductei Nord Stream2 este deja completă. Conducta va fi pusă în funcţiune de la sfârşitul acestui an.

5 (100%) 1 vote
Mai multe Extern
Comentariile sunt închise.

Recomandări

Norica Nicolai, mesaj pentru Guy Verhofstadt: Vei veni la Bucureşti să sprijini copiii securiştilor

Norica Nicolai i-a transmis lui Guy Verhofstadt că se pregăteşte să vină la Bucureşti pent…