Acasă Extern Noi tensiuni între Moscova și Londra

Noi tensiuni între Moscova și Londra

Rusia a anunțat miercuri că a început să analizeze rezultatul activității mass-mediei britanice care lucrează pe teritoriul său, în vederea deschiderii unor investigații oficiale privind obiectivitatea acesteia, ca răspuns la ceea ce a numit încercarea britanică de a reduce presiunile rusești.

Moscova a declarat că acționează ca urmarea a deciziei autorităților britanice de a deschide, luni, trei noi investigații asupra televiziuni RT pentru a determina dacă postul de televiziune susținut de Kremlin a încălcat regulile de imparțialitate în relatările sale.

Această este a unsprezecea investigație britanică asupra programelor RT și ridică temeri la Moscova că postul de televiziune ar putea pierde de licența de difuzare. Relațiile cu Londra sunt la un nivel scăzut după atacul chimic cu un agent neurotoxic asupra fostului spion Serghei Skripal în luna martie.

Purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a spus că Ofcom, autoritatea britanică de reglementare a presei, nu și-a explicat încă ultimele preocupări legate de conținutul RT și a acuzat-o că hărțuiește în mod incorect presa rusă.

„Pot să confirm că va exista un răspuns dur la întregul spectacol și la rezultatul său”, a declarat miercuri Zakharova într-un briefing de presă la Moscova.

„Structurile relevante din țara noastră au început să studieze în detaliu rezultatele mediatice britanice reprezentate în Rusia”.

Zakharova spus că tratamentul de la Londra asupra mass-mediei ruse a forțat mâna Moscovei, motiv pentru care s-a decis să se răspundă prin reciprocitate și se va merge mai departe pentru a se analiza ceea ce este considerat a fi propagandă în mass-media.

Măsuri reciproce

Zakharova nu a numit în particular mediile britanice, ci a pus sub semnul întrebării obiectivitatea ziarelor și a canalelor TV britanice atunci când au relatat cazul Skripal.

Zakharova, care a avertizat anterior că nu va fi permis să lucreze în Rusia nicio media britanică în cazul în care RT și-ar pierde licența în Marea Britanie.

„Nu avem absolut nici o îndoială că ceea ce avem aici este o altă încercare a autorității britanice de reglementare de a limita activitatea mass-media din Marea Britanie, care publică fapte inconveniente pentru oficialii de la Londra”, a spus ea.

Criticii occidentali consideră RT un braț al Kremlinului, al cărui conținut este menit să semene dezinformare în Marea Britanie. Canalul, cunoscut anterior sub numele de „Rusia Today”, spune că oferă o alternativă la evenimentele globale în mass-media occidentală.

Unii parlamentari britanici nemulțumiți de ceea ce numesc propaganda lor pernicioasă au cerut prim-ministrului Theresa May să-și folosească influența pentru a închide RT în Marea Britanie.

Dar alți parlamentari au avertizat că un astfel de demers ar determina Moscova să oprească activitatea jurnaliștilor britanici în Rusia, iar Londra ar fi acuzată că limitează libertatea de exprimare.

Agențiile americane de informații au numit RT „mașina de propagandă rusă” și au acuzat că a contribuit la campania Moscovei de a interfera cu alegerile prezidențiale din 2016 din SUA, ceea ce Rusia neagă.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…