Acasă Extern Macron vrea acces pentru companiile franceze în China

Macron vrea acces pentru companiile franceze în China

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și-a început prima vizită de stat în China cu un popas în Xian, un punct de plecare estic al vechiului Drum al Mătăsii, sperând să relanseze relațiile dintre UE și China, adesea tensionate de restricțiile Beijingului privind investițiile străine și comerțul.

Macron a declarat luni că Europa și China ar trebui să colaboreze la inițiativa Beijingului  „Belt and Road”,  un proiect care vizează construirea unui „Drum rutier al Mătăsii”.

„La urma urmei, pe vechiul Drum al Mătăsii chinezii nu au fost niciodată singuri”, a spus Macron în fața unei audiențe formată din academicieni, oameni de afaceri și studenți, la Palatul Daming, reședința regală pentru dinastia Tang timp  de peste 220 de ani.

Proiectul Belt and Road, propus de Beijing în anul 2013, are drept scop conectarea Chinei pe uscat și pe mare cu state din Asia de Sud-Est, Pakistan și Asia Centrală, Orientul Mijlociu, Europa și Africa.

Președintele chinez Xi Jinping a promis 124 de miliarde de dolari ca investiție pentru acest proiect, însă există suspiciuni în capitalele occidentale că intenționează să afirme mai mult influența chineză decât dorința pretinsă de Beijing de a răspândi prosperitatea.

Președintele Macron, care s-a angajat să viziteze China cel puțin o dată pe an în timpul mandatului său, a declarat că noile proiecte de infrastructură și cele culturale promovate de China ar putea fi în interesul Franței și al Europei, dacă ar fi realizate într-un spirit de cooperare.

„Acest proiect nu poate fi ale unei noi hegemonii, care ar transforma statele pe care le traversează în vasali”, a spus Macron.

Alice Ekman membru al organizației IFRI,  think tank din Paris, a spus: „Pentru moment, având în vedere cât de extins și neclar este proiectul chinez, mai multe țări europene, inclusiv Franța, au manifestat prudență în acest sens.

„Pentru China, noul Drum al Mătăsii reprezintă un instrument de promovare a noilor standarde și norme internaționale care sunt diferite de cele utilizate în prezent de Franța și alte țări europene”, a spus Ekman

Ministrul britanic de Finanțe, Philip Hammond, a declarat în decembrie că Marea Britanie, care renunță la Uniunea Europeană, a dorit o cooperare mai strânsă cu China în legătură cu proiectul Belt and Road.

Macron a declarat că Europa nu ar trebui să fie „naivă” în relațiile sale comerciale, promovând la Bruxelles norme antidumping mai stricte împotriva importurilor de oțel ieftin din China.

În iunie, Macron a cerut Comisiei Europene să construiască un sistem de monitorizare a investițiilor străine în sectoare strategice din afara blocului comunitar, care au atras critici de la Beijing.

În Macao, Macron a spus că relațiile UE-China ar putea avea un nou început, bazat pe „norme echilibrate”, după ce a recunoscut că există o neîncredere și „întrebări legitime” cu privire la China, precum și temeri în rândul europenilor.

Europa este acum unită și pregătită să coopereze cu China după ani de gestionare a crizelor și stagnare economică, a spus Macron.

„Ceea ce am venit să vă spun este că Europa se întoarce”, a adăugat el.

Președintele francez călătorește cu o delegație de 50 de oameni de afaceri și speră să obțină mai mult acces pentru companiile franceze pe piețele din China.

 

5/5 - (21 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…