Acasă Intern Limba de lemn a Uniunii Europene: ”statul de drept”

Limba de lemn a Uniunii Europene: ”statul de drept”

Comisia Europeană a organizat, marţi, o dezbatere pe tema situaţiei din România şi va acţiona rapid în contextul problemelor care afectează statul de drept, afirmă un purtător de cuvânt al Executivului UE.

Uniunea Europeană și instituțiile ei nu au pus niciodată în dezbaterile sale ABUZURIE și lipsa dreptății care se petrec de 30 de ani în instanțele de judecată din România, în primul rând în instanțele civile. Acum este mută dezbatere la UE pentru că sunt euroalegeri și pentru că nu le convine că la guvernare se află o alianță care nu face parte din PPE.

În România, sintagma ”stat de drept” este goală de conținut pentru că nici instituțiile statului național, nici instituțiile Uniunii Europene nu au în centru preocupărilor lor OMUL.

Înainte de a adera la UE, încrederea românilor în justiție era peste 60%, conform sondajelor de atunci. În 2018, încrederea era de 23%.

Românii nu au deloc sentimentul că demnitarii UE sunt preocupați de batjocura care are loc în instanțele din România, în primul rând în cele civile, desigur, dacă ești un simplu cetățean. Sentimentul general este că statul comunist era mai preocupat să ți se facă dreptate în comparație cu ce se întâmplă acum. În timpul comunismului știai foarte bine care sunt limitele în care trebuia să trăiești, și dacă le respectai și statul și instanțele de judecată îți respectau drepturile pe care le aveai.

Uniunea Europeană a devenit foarte politizată în jurul partidelor majoritare din PE și în jurul unor interese de grup ale liderilor. Ceea ce se întâmplă acum este departe de visul românilor privind UE, pentru că Uniunea Europeană de acum nu seamănă cu instituția din anii 2000-2007 și nici cu reprezentanții pe care îi avea atunci – adevărați corifei. Dacă în acea perioadă Uniunea Europeană ar fi fost condusă de personajele politice de acum, cu siguranță nu eram interesați să devenim membri. România a devenit membră a UE pentru că noi, cetățenii români, ne-am dorit acest lucru.

Uniunea Europeană prin reprezentanții ei ar trebui să fie preocupată în primul rând de respectul față oameni/cetățeni și de traiul lor de zi cu zi. Cu ”statul de drept”, mai lăsați-ne, priviți-vă mai întâi în oglindă.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…