Acasă Extern Iranul a numit protestele „adunări ilegale”

Iranul a numit protestele „adunări ilegale”

În urma a trei zile iranienii au început să protesteze, în mai multe orașe din Iran, împotriva corupției și a nivelului de trai.

Ministrul iranian de Interne, Abdolreza Rahmani-Fazli, a cerut oamenilor “să nu participe la aceste adunări ilegale, deoarece vor crea probleme pentru ei înșiși și pentru alți cetățeni”.

Autoritățile iraniene dau vina pe anti-revoluționari și pe agenți ai puterilor străine pentru protestele izbucnite

Între timp, mii de demonstranți pro-guvernamentali au participat la mitinguri sâmbătă.

Aceste mitinguri oficiale au fost organizate înaintea protestelor antiguvernamentale, pentru a marca cea de-a opta aniversare a suprimării protestelor stradale din 2009.

În filmele de pe social media, demonstranții scandează sloganuri prin care cer plecarea din funcțiea a liderului suprem al Iranului Ayatollah Ali Khamenei și al regimului clerical..

Astăzi, în a treia zi de proteste, s-au adunat mii de demonstranți pro-guvernamentali care în sprijinul liderului suprem.

Televiziunea de stat – un bastion al liderilor  islamici din Iran – a relatat o participare masivă a demonstranților pentru liderul suprem.

Autoritățile sunt surprinse de răspândirea protestelor antiguvernamentale, despre care se spune că sunt ilegale și care vor fi tratate cu asprime. Dar recunosc că există o nemulțumire pe scară largă în țară, și nu doar cu privire la creșterea prețurilor.

Cum au început demonstrațiile antiguvernamentale?

Protestele au început joi, în orașul nord-estic Mashhad, cel mai populat oraș din Irani.

Oamenii din Mashhad au ieșit în stradă pentru a-și exprima furia față de guvern ca urmare a creșterii prețurilor și și-au îndepărtat furia împotriva președintelui Hassan Rouhani. Cincizeci și două de persoane au fost arestate pentru că au scandat “sloganuri dure”

Protestele s-au răspândit, vineri, în cel puțin șase orașe. În unele orașe, poliția aflată în mașini de luptă și motociclete s-a ciocnit cu demonstranții.

Unele proteste au crescut ca număr de participanți și au scandat sloganuri împotriva autorităților, cerând eliberarea deținuților politici și încetarea bătăilor poliției.

Este cea mai mare manifestare a disidenței publice de la mitingurile pro-reforme din în 2009.

Participarea la proteste variază de la mai puțin de 100 de manifestanți în unele locuri la mii în altele – dar demonstrațiile nu par a avea loc pe o scară largă.

5 (100%) 11 votes
Mai multe Extern
Comentariile sunt închise.

Recomandări

Google: Descoperiți ce căuta lumea în 2018

5 (100%) 3 votes …