Acasă Extern Irak: Clericul șiit Sadr, în revenire surpriză, va câștiga alegerile din Irak

Irak: Clericul șiit Sadr, în revenire surpriză, va câștiga alegerile din Irak

Alianța șiită naționalistă Moqtada al-Sadr, un adversar de lungă durată al Statelor Unite, conduce în alegerile parlamentare din Irak, obținând majoritatea după numărarea, luni, a peste jumătate din voturi, a spus comisia electorală, într-o întorsătură de surpriză pentru literul musulmanilor șiiți.

În primele alegeri fin Irak, după înfrângerea ISIS, blocul șefului miliției șiite Hadi al-Amiri, susținut de Iran, se afla pe locul al doilea, în timp ce primul ministru Haider al-Abadi, se clasează pe poziția a treia.

Rezultatele preliminare se bazează pe numărarea a peste 95% din voturile exprimate în 10 dintre cele 18 provincii ale Irakului.

Spre deosebire de Abadi, un aliat rar al Statelor Unite și al Iranului, Sadr este un adversar al ambelor țări care și-au exercitat influența în Irak de la atacul condus de SUA în 2003, care l-a răsturnat de la putere pe dictatorul sunnit Saddam Hussein și a inaugurat majoritatea șiită putere.

Sadr a condus două revolte împotriva forțelor americane din Irak și este unul dintre puținii lideri șiiți care se distanțează de Iran.

Deși nu se clasează pe locul întâi în alegeri, actualul premier Abadi ar putea să primească încă un mandat la conducerea guvernului, cerând tuturor formațiuniloe politice să respecte rezultatele, sugerând că era dispus să lucreze cu Sadr pentru a forma noul guvern.

„Suntem gata să lucrăm și să cooperăm la formarea celui mai puternic guvern pentru Irak, fără corupție”, a spus Abadi într-o emisiune transmisă în direct. Corupția a fost în vârful agendei lui Sadr de mai mulți ani.

Pozând ca șiit naționalist irakian, Sadr are un program politic care se adresează tinerilor,  celor săraci, și familiilor care au membri dispăruți, însă a fost marginalizat de figurile puternice din Iran.

El nu poate deveni prim-ministru, deoarece el nu a candidat în alegeri, deși victoria lui aparentă îl pune în poziția de a alege pe cineva pentru această funcție.

Dar chiar și așa, alianța sa politică ar putea să nu participe la guvernare, deoarece formațiunea sau alianța care câștigă cele mai multe locuri în parlament nu are majoritate și trebuie să negocieze pentru formarea guvernului.

Guvernul ar trebui să fie format în termen de 90 de zile de la rezultatele oficiale.

Alegerile de sâmbătă sunt primele de la înfrângerea așa numitului stat islamic, care capturase o treime din Irak în anul 2014 și își stabilise capitala de facto la Mosul.

Participarea la vot a fost de 44,52%, iar voturile valabil exprimate au fost de 92% , a spus Comisia Rezultatele complete vor fi anunțate oficial luni seara.

Sadr și Amiri s-au clasat pe primele locuri în opțiunile electoratului în 4 din cele 10 provincii unde s-au numărat voturile, dar alianța lui Sadr a câștigat în mod semnificativ mai multe voturi în Bagdad, care are cel mai mare număr de locuitori.

Un document furnizat Reuters de către un candidat din Bagdad, care circulă printre jurnaliști și analiști, a arătat rezultate din toate cele 18 provincii.

Reuters nu a putut verifica independent autenticitatea documentului, dar rezultatele obținute  arătă că Sadr a câștigat votul popular la nivel național cu peste 1,3 milioane de voturi și a câștigat 54 de locuri în parlament din totalul de 329 de fotilii de parlamentari.

Alianța șiită a lui Sadr este urmată de formațiunea politica șiită a lui Amiri, cu mai mult de 1,2 milioane de voturi, însemnând 47 de locuri în parlament, iar Abadi cu mai mult de 1 milion de voturi obține 42 de locuri în parlament, potrivit calculelor făcute de Reuters pe baza acestui document. Ex-prim-ministrul Nuri al-Maliki, un aliat apropiat al Iranului, la fel ca Amiri, a ajuns pe locul patru cu 25 de locuri.

Cine va forma guvernul?

Câștigarea celui mai mare număr de locuri nu garantează în mod automat că Sadr va putea să aleagă viitorul prim-ministru. Celelalte alianțe și formațiuni câștigătoare ar trebui să convină asupra nominalizării.

În alegerile din 2010, grupul vicepreședintelui Ayad Allawi a câștigat cel mai mare număr de locuri, deși cu o marjă mică, dar a fost blocat să obțină funcția de prim-ministru, pentru care a învinuit Teheranul.

Un decurs politic asemănător ar putea apărea pentru Sadr. Iranul a declarat public că nu va permite blocului său să guverneze și poate încerca să formeze o coaliție de guvernare cu Amiri și Maliki.

„Nu vom permite liberalilor și comuniștilor să guverneze în Irak”, a declarat, în februarie, Ali Akbar Velayati, consilier principal al liderului suprem al Republicii Islamice Iran, Ayatollah Ali Khamenei.

Declarația sa, care a declanșat critici ale politicienilor irakieni, se referea la alianța electorală dintre Sadr, Partidul Comunist irakian și alte grupuri seculare care s-au alăturat protestelor organizate de Sadr în 2016 pentru a face presiuni asupra guvernului, pentru a stopa corupția endemică.

Secretarul general al Partidului Comunist irakian, Raed Fahmy, a declarat pentru Reuters că votul în favoarea listei alianței lui Sadr „este un mesaj clar că trebuie să avem relații echilibrate cu toate țările străine, bazate pe neintervenția în afacerile interne ale Irakului. “

„Toată lumea este binevenită să ofere sprijin Irakului, dar nu în detrimentul suveranității și independenței sale”, a adăugat el.

În cursul campaniei electorale, întreg electoratul irakian s-au plâns de corupția care patronează întregul sistem politic și elita politică, spunând că nu au beneficiat de bogăția petrolieră a țării lor.

„Importanța acestui vot este dată de mesajul clar că poporul dorește să schimbe sistemul de guvernare care a produs corupție și a slăbit instituțiile de stat”, a spus Fahmy. „Este un mesaj care arată că oamenii vor un sistem care să ofere servicii în sănătate și educației și să reducă diferențele sociale”.

Irakul a fost clasat printre țările cele mai corupte din lume, cu o rată ridicată a șomajului, o sărăcie extremă, instituții publice slabe și servicii proaste, în ciuda veniturilor ridicate obținute din petrolul. Corupția endemică a consumat resursele financiare ale guvernului.

Fahmy a declarat pe site-ul partidului său că Abadi este „mai aproape” de blocul lui Sadr decât ceilalți concurenți principali.

Sadr își revendică o mare parte din autoritatea sa de la familia sa. Tatăl lui Sadr, Marele Ayatollah Mohammed Sadeq al-Sadr, un personaj foarte respectat, a fost ucis în 1999 pentru sfidarea lui Saddam Hussein. Vărul tatălui său, Mohammed Baqir, a fost ucis de Saddam în 1980.

Festivitățile au izbucnit pe străzile din Bagdad după anunțarea rezultatelor parțiale, mii de susținători ai lui Sadr au ieșit pe străzi,  cântă, dansează, aruncă artificii, poartă tabloul lui Sadr și flutură steaguri irakiene.

Mulți dintre suporterii săi au scandat „Iranul”.

Nevoia de echilibru

Oricine va câștiga alegerile va trebui să se lupte cu impactul deciziei președintelui american Donald Trump de a renunța la acordul nuclear al Iranului, o mișcare ce a generat frica în rândul irakienilor, că țara lor ar putea deveni un teatru de conflict între Washington și Teheran.

Premierul Abadi, un inginer educat în Marea Britanie, care a venit la putere în urmă cu patru ani, după ce ISIS a capturat o treime din teritoriul irakian, a primit sprijin militar american pentru ca armata irakiană să învingă gruparea jihadistă formată din musulmani sunniți și miliții sunnite.

Dacă parlamentul îi va acorda un al doilea mandat, Abadi va pune presiune pentru a menține echilibru între Washington și Teheran, în ciuda tensiunilor asupra acordului nuclear.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…