Acasă Tehnologie Inovație: Microcipare pentru a evita contactul fizic în pandemie

Inovație: Microcipare pentru a evita contactul fizic în pandemie

O companie din Suedia implantează un microcip sub pielea de la mână pentru activitățile cotidiene, cum ar fi accesarea smartphone-ului, deschiderea ușii de la intrare sau setarea alarmei.

BioHax International este liderul pieței din această industrie inovativă și a captat atenția încă de la înființarea companiei în urmă cu șase ani de către Jowan Osterlund, un fost tatuator și piercer profesionist.

Microcipurile sunt de mărimea unui bob de orez și se implantează cu ajutorul unei seringi speciale sub pielea de pe mână, cel mai adesea deasupra degetului mare.

Procedura împreună cu microcipul costă în jur de 180 de dolari.

Microciparea este o metodă controversată încă, iar cei care o critică susțin că dezavantajele și riscul ca datele personale de pe cipuri să fie furate sunt mai mari decât avantajele.

Microcipare și în Italia

Eric Larsen, directorul BioHax Italia, filială a companiei suedeze BioHax International, a declarat că așteaptă aprobarea din partea autorităților medicale de la Roma pentru a putea folosi această tehnologie și în Peninsulă.

El se așteaptă ca mai mult de 2.500 de oameni să-și implanteze un cip sub piele în primele șase-opt luni, la Roma și Milano.

”Este un pas către viitor. Este extrem de futuristic și se întâmplă deja. Această tehnologie a fost creată pentru a ne ajuta, pentru a de oferi ‘mici superputeri’”, a spus Larsen, pentru Euronews.

Pandemia de COVID-19 ar putea ajuta afacerea, este de părere Larsen, în condițiile în care oamenii încearcă să evite cât mai mult contactul fizic, după recomandările și restricțiile introduse de guverne pentru a stopa răspândirea coronavirusului.

Larsen recunoaște însă că există și o mare reticență față de această tehnologie, din teama oamenilor de a nu fi urmăriți prin GPS sau alte mijloace.

”Nu urmărim mișcările nimănui și nu introducem un GPS în cip, dar mulți oameni nu sunt conștienți de acest lucru”, a mai spus Larsen.

În Suedia, acolo unde această tehnologie a început să fie implementată, sunt tot mai multe companii care folosesc această metodă pentru a ușura accesul clienților sau al angajaților la locul de muncă.

Îngrijorări privind confidențialitatea

În iunie 2017, de exemplu, operatorul feroviar suedez SJ Rail a anunțat un proiect pilot în cadrul căruia 100 de persoane folosesc un microcip pentru a-și plăti călătoriile. Astfel, cu ajutorul smartphone-ului, controlorii din trenuri pot taxa călătoria doar prin atingerea cu mâna de către călător a dispozitivului.

Proiectul futurist nu a fost infailibil însă și a generat o serie de îngrijorări legate de confidențialitatea datelor pasagerilor. Când a fost lansat, de exemplu, s-a întâmplat ca în locul informațiilor despre călătorie, dispozitivul să afișeze pagina de LinkedIn a călătorului.

Câteva companii din Suedia oferă deja angajaților acest serviciu, cel mai adesea gratuit, pentru a-i ajuta să intre mai ușor în clădire sau să plătească mâncarea la cantină. Primele implanturi au fost făcute în 2015 și, deși există îngrijorări legate de siguranța datelor personale, mulți suedezi le preferă.

Cum sunt folosite microcipurile:

  • Înlocuiesc cardurile bancare, de travel și tot felul de carduri de acces. Pot fi folosite pentru efectuarea de plăți numai prin atingerea terminalului cu mâna.
  • Sunt pasive, conțin informații, dar nu pot accesa la rândul lor informațiile de pe alte dispozitive.
  • Nu conțin GPS, așadar persoana care poartă un microcip nu poate fi urmărită.
  • Funcționează doar la o distanță de câțiva milimetri de dispozitivul de citire, astfel informațiile de pe el sunt greu de furat.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Tehnologie
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…