Acasă Mediu INCENDII devastatoare în Grecia: Cel puţin 74 de morţi şi peste 550 de răniţi în zona litoralului

INCENDII devastatoare în Grecia: Cel puţin 74 de morţi şi peste 550 de răniţi în zona litoralului

Peste 74 de persoane au decedat, iar alte cel puţin 550 au fost rănite, în urma incendiilor de vegetaţie izbucnite în apropierea capitalei Greciei, Atena, au anunţat autorităţile elene, oficiali locali şi voluntari ai Crucii Roşii, informează presa internaţională.

Evangelos Bournous, primarul orăşelului Rafina, a declarat că preconizează că numărul victimelor va continua să crească pe măsură ce echipele de salvare caută supravieţuitori, estimând că numărul morţilor va ajunge la 80, informează cotidianul Daily Mirror.

Panos Skourleti, ministrul grec de Interne, a descris situaţia drept o „tragedie naţională” şi „un dezastru biblic cu pierderi umane”. Vântul puternic şi seceta au favorizat răspândirea focului spre zonele rezidenţiale, sute de persoane fiind nevoite să se refugieze în mare pentru a scăpa de flăcări.

Bilanţul incendiilor de vegetaţie de la periferia oraşului Atena se ridică la cel puţin 74 de morţi şi 556 de răniţi, anunţă autorităţile locale, citate de site-ul cotidianului La Repubblica.

Mii de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele din cauza incendiilor, iar sute de pompieri depun eforturi pentru stingerea focului.

Aproximativ 700 de persoane au fost salvate de echipele de intervenţie.

Bilanţul anterior anunţa că 74 de persoane au murit şi 187 au fost rănite, în urma incendiilor de vegetaţie izbucnite în regiunea Attica, din apropiere de Atena, potrivit reprezentanţilor Brigadei de Pompieri din Grecia, relatează Reuters şi BBC.

Printre cele 187 de persoane rănite se află şi 23 de copii. Încă nu se cunoaşte numărul exact de persoane dispărute.

Bilanţul victimelor este cel mai mare din ultimii 11 ani. În anul 2007, aproximativ 70 de persoane au murit din cauza incendiilor de vegetaţie din regiunea Peloponez.

Incendiile se întind pe suprafeţe largi în regiunea Attica, de la periferia Atenei, în ceea ce autorităţile numesc cel mai mare prăpăd din ultimii 10 ani. Flăcările au distrus satul de pe litoral Mati, „devorând” 1000 de case şi 300 de maşini.

Autorităţile au decretat stare de urgenţă în districtele de est şi vest ale regiunii Attica.

Premierul grec Alexis Tsipras a declarat trei zile de doliu naţional în memoria persoanelor decedate în urma incendiilor. „Grecia trece printr-unul din cele mai grele momente”, a mai afirmat Tsipras, care a mulţumit liderilor străini care au transmis condolenaţe şi au oferit ajutor ţării.

Italia, Turcia şi Rusia s-au oferit şi ele să ajute Grecia, inclusiv prin trimiterea de avioane pentru stingerea incendiilor.

Corpurile neînsufleţite a alte 26 de persoane au fost descoperite marţi dimineaţă în apropierea unei plaje din zona localităţii Rafina, au declarat voluntari de la Crucea Roşie şi un oficial local, potrivit site-ului postului Al Jazeera.

Bilanţul anterior al incendiilor de vegetaţie, anunţat la primele ore ale dimineţii de marţi, era de cel puţin 24 de morţi.

Peste 600 de pompieri sunt implicaţi în acţiunile de stingere a incendiilor de vegetaţie care au cuprins zone întinse la vest şi est de Atena.

Un nor de fum cu nuanţe negre şi portocalii a acoperit cerul Atenei, astfel că mai multe zboruri au fost redirecţionate din cauza vizibilităţii reduse, relatează Sky News.

„Vom face tot ce este uman posibil să ţinem sub control” situaţia, a declarat premierul grec Alexis Tsipras, care a sugerat că există anumite suspiciuni în ceea ce priveşte cauzele acestor incendii.

„Sunt îngrijorat de izbucnirea simultană de incendii, atât la est, cât şi la vest de Attica”, a afirmat Tsipras.

Nu se află români printre victime

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, miercuri, că până în momentul de faţă nu sunt informaţii potrivit cărora ar fi cetăţeni români printre victimele incendiilor de vegetaţie din Grecia, adăugând că MAE ţine legătura în permanenţă cu autorităţile elene.

„Până la ora actuală nu există niciun fel de informaţie referitoare la victime care să fie cetăţeni români în incendiul din Grecia. Ambasada noastră este într-un contact direct cu Ministerul elen de Externe pe un grup de whatsapp şi orice informaţie pe care o vom primi din partea autorităţilor elene vor fi aduse cunoştinţa tuturor. Deci nu e nicio problemă pentru moment”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, miercuri pentru MEDIAFAX.

Teodor Meleșcanu a spus că MAE a anunţat o recomandare pentru românii care vor să tranziteze Grecia, de a evita zonele afectate şi că deja a fost activat Mecanismul de protecţie civilă al UE, astfel încât şi România oferă sprijin Republicii Elene.

„Noi am anunţat şi o recomandare privind evitarea de către români a zonei în care se petrece acest incendiu foarte mare şi sperăm ca lumea să înţeleagă că există o anumită stare de incertitudine în această zonă.

În cursul zilei de ieri (marţi – n.r.) a fost pus în aplicare Mecanismul Uniunii Europene de sprijin pentru catastrofe naturale, ceea ce înseamnă că toate ţările UE, în funcţie de posibilităţi şi de relaţiile pe care le au şi de distanţa la care se află, să poată fi implicate în stingerea incendiului de pădure. În cazul nostru, fiind vorba despre o ţară cu care avem relaţii foarte apropiate, excelente relaţii politice şi de altă natură, autorităţile române examinează în cursul acestei zile măsuri concrete de sprijin pentru participarea României la stingerea incendiului”, a completat Meleşcanu.

MApN trimite miercuri două aeronave şi 20 de militari în Grecia, în sprijinul autorităţilor elene. O aeronavă C-27 J Spartan şi o aeronavă C-130 Hercules, precum şi cei aproximativ 20 de militari, membri ai echipajelor şi personal auxiliar, vor decola spre Grecia miercuri, în jurul orei 10.00, din Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, anunţă Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Aeronava C-27 J Spartan, care este configurată pentru stingerea incendiilor, precum şi aeronava C-130 Hercules, trimisă pentru sprijin logistic, sunt puse la dispoziţie de Ministerul Apărării Naţionale în cadrul mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene care coordonează răspunsul la dezastrele naturale şi provocate de om la nivelul Uniunii Europene.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Mediu
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…