Acasă Extern Franța: O nouă abordare în Africa

Franța: O nouă abordare în Africa

Emmanuel Macrona început un turneu în Africa.

Președintele francez Emmanuel Macron adoptă o nouă abordare a relațiilor cu Africa. El a început un turneu de trei zile în Africa de Vest unde va participa la un summit european-african în Coasta de Fildeș, apoi va vizita Ghana. Prima țară vizitată în acest turneu este Burkina Faso.

La sosirea pe tărâm african Macron a afirmat că face parte “dintr-o generație care nu ar spune africanilor ce să facă”, conform BBC.

Cu câteva ore înainte de a ajunge în capitala Burkina Faso, Ouagadougou, o grenadă a fost aruncată în soldații francezi. Mass-media franceză a relatat că trei civili au fost răniți.

Vehiculul în care călătorea delegația franceză a fost atacat cu pietre. În acel moment Emmanuel Macron se afla la întâlnea cu președintele țării, a declarat purtătorul său de cuvânt.

Emmanuel Macron a declarat că va declasifica dosarele secrete franceze privind asasinarea, în 1987, a fostului lider al coloniei, Thomas Sankara. Dosarele vor fi puse la dispoziția autorităților din Burkina Faso.

Thomas Sankara, numit Che Guevara din Africa, a fost asasinat în timpul unei lovituri de stat condusă de camaradul său Blaise Campaoré – care a condus țara în următorii 27 de ani.

Consilierii lui Macron spun că mesajul principal al turului african va fi acela de a accentua un parteneriat de egalitate cu Africa, menit să stimuleze cooperarea în domeniul educației, în special în rândul tinerilor și al femeilor, a economiei digitale și a migrației.

Președintele francez a afirmat că dorește ca “Africa să fie o prioritate a diplomației economice franceze” .

5 (100%) 5 votes
Mai multe Extern
Comentariile sunt închise.

Recomandări

Raport privind activitatea lui Maior și mandatele de supraveghere

Președintele Comisiei parlamentare de control a activității SRI, Claudiu Manda, a declarat…