Acasă Extern FAO: fonduri pentru Marea Neagră

FAO: fonduri pentru Marea Neagră

FAO și-a luat angajamentul să ofere 100 000 USD pentru a ajuta Organizația pentru Cooperare Economică a Mării Negre să dezvolte și să consolideze comerțul cu produse agroalimentare în regiunea Mării Negre.

Un acord în acest sens a fost semnat în decembrie 2017 de către FAO și Secretariatul Internațional Permanent al Organizației Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN). Ambasadorul Michael J. Christides, Secretar General al Secretariatului Internațional Permanent, a semnat în numele OCEMN. Vladimir Rakhmanin, Director adjunct al FAO și reprezentant regional pentru Europa și Asia Centrală, a semnat pentru FAO.

A fost un obiectiv pe termen lung al statelor din zonă de a colabora mai bine la dezvoltarea industriei agricole din regiune. Comerțul cu produse agroalimentare și exportul lor se numără printre principalele surse de venit pentru multe din cele 12 state membre ale OCEMN.

Fondurile din partea FAO vor fi utilizate pentru a organiza un atelier regional, planificat pentru primăvara anului 2018, în cadrul căruia statele membre vor putea să discute provocările și oportunitățile legate de dezvoltarea exporturilor de produse agroalimentare, să evalueze valoarea parteneriatelor la nivel public-privat în creșterea comerțului agroalimentar și să colaboreze în găsirea modalităților de a face comerțul mai incluziv și eficient.

Pe lângă oportunitatea unui schimb de experiență despre aspectele agricole și comerciale între statele participante, în cadrul atelierului va fi dezvoltat un proiect sustenabil care să vizeze promovarea exportului și dezvoltarea comerțului în și dincolo de regiunea Mării Negre.

De asemenea, fondurile vor fi utilizate pentru a elabora un raport în care să fie analizat comerțul agroalimentar și care să ofere recomandări pentru facilitarea și extinderea acestuia în regiune.

Eforturile FAO în acest sens sunt continuarea unui acord încheiat cu OCEMN în 2016 pentru a contribui la dezvoltarea agriculturii în regiune și pentru a facilita colaborarea statelor membre în ceea ce privește creșterea producției agricole, atenuarea sărăciei și consolidarea securității alimentare.

Organizația Cooperării Economice a Mării Negre, formată în 1992, promovează colaborarea statelor membre în realizarea inițiativelor economice. Membri acestei organizații sunt Moldova, România, Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Rusia, Serbia, Turcia și Ucraina. 

 

5/5 - (18 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Mirel TALAȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Proteste violente la Bruxelles: Zeci de mii de oameni manifestă în stradă împotriva restricțiilor COVID-19

Noile restricții Covid au declanșat, duminică, demonstrații masive la Bruxelles, unde poli…