Acasă Cultură Eveniment istoric: După 420 de ani, capul și trupul domnitorului Mihai Viteazul sunt împreunate la Mănăstirea Plăviceni, Teleorman

Eveniment istoric: După 420 de ani, capul și trupul domnitorului Mihai Viteazul sunt împreunate la Mănăstirea Plăviceni, Teleorman

Evenimentul istoric de împreunare a capului cu trupul domnitorului Mihai Viteazul  s-a desfășurat la Mânăstirea Plăviceni, marcând 420 de ani (9 august 1601 – 9 august 2021) de la uciderea mișelească a marelui domnitor, la Câmpia Turzii.

Descoperire monumentală

În 2020, după 419 ani, de la uciderea domnitorului, trupul lui Mihai Viteazul a fost descoperit de starețul Teoctist de la Mânăstirea Plăviceni, în județul Teleorman, pe malul Oltului.

Istoria oficială spune că Mihai Viteazul a fost decapitat în anul 1601. Capul voivodului a fost dus la Mânăstirea Dealu de la Târgoviște, iar despre trup se credea că a dispărut.

Mănăstirea Plăviceni

Călugării de la Mănăstirea Plăviceni au găsite niște oseminte, dar confirmarea științifică a durat ceva timp. Starețul Mânăstirii Plăviceni, Teoctist Moldovanu, a intuit că osemintele îi aparțin marelui voievod, pornind de la câteva date certe: mânăstirea a fost ctitorită de Doamna Stanca – văduva lui Mihai Viteazu iar hramul mânăstirii este al Arhanghelului Mihail. Cel mai direct indiciu era faptul că din trupul descoperit lipseau capul și mâinile – ceea ce corespunde mărturiilor istorice privind modul cum a fost ucis și mutilat Mihai Viteazul, în anul 1601.

Numele inițial al mânăstirii a fost Alunișul, de la legenda că Doamna Stanca, soția lui Mihai Viteazul, a ajuns aici și s-a ascuns într-un alun, pentru a nu fi prinsă de turci.

Biserica Mânăstirii Plăviceni este singura din România care a avut, chiar de la înființare, doar hramul Sfântului Arhanghel Mihail (nu Mihail și Gavril), tocmai pentru a insista asupra personalității lui Mihai Viteazul.

Starețul Teoctist a decis să ceară o expertiză asupra osemintelor găsite la Plăviceni, bazându-se AND-ul provenit de la mama lui Mihai Viteazu -Teodora Cantacuzino este înmormântată la Mânăstirea Cozia. Expertiza medico-legală a confirmat intuiția călugărilor de la Plăviceni.

Mânăstirea Plăviceni se află într-o pădure de pe malul Oltului, situată în perimetrul comunei Plopii-Slăvitești, județul Teleorman.

Istorie

Mihai Viteazul (n. 1558,la Drăgoiești, jud. Vâlcea, Țara Românească – d. 19 august 1601,la Câmpia Turzii, Principatul Transilvaniei) a fost domnul Țării Românești între 1593-1600.

Mihai Viteazul este primul voivod care a unit cele trei provincii românești.  În anul 1600, a fost conducător de facto al celor trei state medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova. Înainte de a ajunge pe tron, ca boier, a deținut dregătoriile de bănișor de Strehaia, stolnic domnesc și ban al Craiovei.

Figura lui Mihai Viteazul a ajuns în panteonul național românesc după ce a fost recuperată de istoriografia românească a secolului al XIX-lea, un rol important jucându-l opul ”Românii supt Mihai-Voievod Viteazul” de Nicolae Bălcescu.

În anul 2020, Parlamentul României a adoptat Legea 137/2020 privind declararea lui Mihai Viteazul, Domn al Ţării Româneşti şi al Moldovei şi Principe al Transilvaniei, martir şi erou al naţiunii române.

 

 

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Prof. Dr. Cezar DOBRE
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

A murit cunoscutul istoric Ion Bulei, editor senior la Cadran Politic

Istoricul Ion Bulei a murit în această dimineață. Ion Bulei a fost cercetător (1971-1990),…