Acasă Extern Erdogan l-a numit pe Assad ”terorist”

Erdogan l-a numit pe Assad ”terorist”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a început războiul cuvintelor cu președintele țării vecine, Siria, numindu-l pe Assad un „terorist”, întrucât nu poate avansa în negocierile privind viitorului țării.

Insultele îndreptate împotriva președintelui sirian Bashar al-Assad au venit după evacuarea a 29 sirieni din regiunea asediată Ghouta de Est.

Anterior, Erdogan a afirmat că aproximativ 500 de persoane, inclusiv 170 de femei și copii, au solicitat „ajutor umanitar urgent”, potrivit Agenției de știri TRT din Turcia.

Assad a refuzat în mod repetat să ofere ajutor în enclavă și să sprijine evacuările din Ghouta de Est. Este una dintre fortificațiile unde se află ultimii rebeli din Siria și a fost asediată de forțele regimului Assad timp de peste patru ani.

Miercuri, președintele Erdogan a declarat că este „absolut imposibil” să avanseze negocierile de pace din Siria atâta timp cât  Assad rămâne la putere, potrivit Agenției de știri Anadolu.

Erdogan a făcut remarcile după o întâlnire cu ușile  închise cu Președintele Tunisiei, Beji Caid Essebsi, unde se află într-o vizită oficială.

Făcând referire la conflictul prelungit timp de șapte ani și l-a populația distrusă a Siriei, Erdogan l-a numit pe Assad, care s-a ținut cu dinții de putere, „un terorist implicat în terorismul de stat”. El a întrebat retoric cum ar putea cineva „să îmbrățișeze viitorul cu președintele Siriei care a ucis aproape un milion de cetățeni”.

Ministerul sirian de Externe l-a acuzat pe Erdogan că este „responsabil” pentru vărsarea sângelui poporului sirian, potrivit unei declarații emise de Agenția sârbă de știri SANA.

„Intrarea forțelor turce pe teritoriul sirian dezvăluie o imagine a sprijinului acordat de Turcia pentru terorism”, spune sursa citată.

În declarația Ministerului sirian de Externe, publicată de SANA,  se spune despre Erdogan că este caracterizat de  „paranoia și iluzii ale trecutului” care „l-au făcut să uite că vechiul său imperiu a dispărut și că oamenii liberi ai lumii au posibilitatea de a lua decizii naționale și de a-și apăra suveranitatea și nu vor permite lui Erdogan să intervină în afacerile lor „.

Statele Unite au spus de nenumărate ori că o soluție pașnică în Siria nu este posibilă cât timp Assad rămâne la putere.

Într-o declarație dată pentru cotidianul New York Times, Secretarul american de stat al SUA, Rex Tillerson, a spus că, în timp ce SUA este „de pază împotriva agresiunii rusești”, SUA este dispusă să colaboreze cu Rusia unde „se intersectează interesele reciproce”. „Nicăieri nu este mai evident decât în ​​Siria”, a spus el. „Acum președintele Vladimir Putin s-a angajat în procesul politic de la Geneva susținut de ONU pentru asigurarea unui viitor nou pentru Siria. Suntem încrezători în faptul că discuțiile se vor finaliza pentru o Sirie fără Bashar al-Assad și familia sa „, a spus Tilleson.

Discuții despre viitorul Siriei

Rusia, Iranul și Turcia au conlucrat pentru a reuni facțiunile  din Siria și pentru a pune capăt ostilităților care au durat timp de șapte ani.

La sfârșitul lunii ianuarie, Moscova va găzdui convorbiri care implică „toate segmentele societății siriene”, inclusiv reprezentanții kurzilor, care se opun Turciei. Convorbirile internaționale se vor desfășura la în stațiunea Soci, de la Marea Neagră.

Luna trecută, președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu Bashar al-Assad, pentru prima dată după 2015, tot la Soci, pentru a discuta despre viitorul Siriei. Valdimir Putin a declarat după acea întâlnire  că președintele Assad și-a exprimat angajamentul de a găsi o soluție pașnică și noi alegeri electorale în Siria.

Kremlinul a fost unul dintre principalii susținători ai regimului Assad, atât în ​​plan militar, cât și în negocierile pentru încetarea războiului civil din Siria.

Miercuri, a început evacuarea pacienților care au fost prinși în Ghouta de Est, una dintre patru zone ale Siriei negociate, în luna mai, de guvernele rus, iranian și turc.

Guvernul Assad a acuzat grupurile de rebeli din Ghouta de Est  de folosirea civililor ca scuturi umane și a refuzat să permită accesul în suburbie.

La începutul acestei săptămâni, președintele Erdogan a fost citat de agențiile de știri din Turcia și Rusia, cu privire la faptul că personalul truc și rusesc lucrează împreună pentru evacuarea a sute de oameni care au nevoie de ajutor urgent, a informat TRT.

De la începutul războiului, în 2011, aproximativ 400.000 de sirieni au fost uciși, potrivit Organizației Națiunilor Unite. Bashar al-Assad este președintele Siriei din iulie 2000.

Violența desfășurată împotriva civililor sirieni a fost condamnată de Liga Arabă, Uniunea Europeană, Statele Unite și alte țări.

Până în martie 2017, mai mult de 5 milioane de sirieni au părăsit țara, iar 6,3 milioane de persoane s-au strămutat în interiorul țării.

 

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…