Acasă Extern Erdogan a încălcat embargoul impus Iranului

Erdogan a încălcat embargoul impus Iranului

Cazul este legat de relațiile dintre Ankara și Washington și se referă la încălcarea de către Turcia a embargoului impus de Statele Unite împotriva Iranului pentru a bloca dezvoltarea capacităților nucleare militare iraniene.

Nouă persoane sunt puse sub acuzare în Statele Unite.

Comerciantul turc, Reza Zarrab, în ​​vârstă de 34 de ani, este martor cheie în procesul penal al bancherului turc Mehmet Hakan Atilla, acuzat că a ajutat Iranul să încalce sancțiunile impuse de Statele Unite.

În mărturia dată instanței din din New York, Reza Zarrab a declarat că Președintele Turciei, Recep Erdogan, face parte dintr-o rețea internațională de spălare a banilor pe care el și bancherul Mehmet Hakan Atilla au înființat-o între anii  2010 și 2015, care ar fi permis Iranului să acceseze piețele mondiale în ciuda sancțiunilor impuse de SUA, a relatat BBC.

Reza Zarrab a declarat că în anul în 2012, ministrul economiei de atunci a spus că Recep Erdogan, prim-ministru la vremea respectivă, a instruit băncile turce să participe la schema de milioane de dolari. Președintele Erdogan a afirmat, joi, că Turcia nu a încălcat sancțiunile SUA impuse Iranului, a informat presa turcă. Guvernul turc a descris cazul drept „un complot împotriva Turciei”.

Președintele turc Recep Erdogan a negat că Turcia a încălcat sancțiunile SUA impuse Iranului, dar nu a răspuns, încă, la noile acuzații aduse de Zarrab în fața instanței americane.

Reza Zarrab a fost arestat în Statele Unite în 2016 și a fost acuzat că a efectuat tranzacții în valoare de sute de milioane de dolari în numele guvernului iranian, de spălare de bani și de frauda bancară. Reza a decis să coopereze cu procurorii americani.

Miercuri, Reza Zarrab  a declarat instanței că i-a plătit lui Zafer Caglayan, ministru al economiei din Turciei, mită în valoare de peste 50 de milioane de europentru a facilita tranzacțiile cu Iranul.

Vicepremierul Turciei, Bekir Bozdag, a răspuns la afirmații, spunând că Zarrab a fost „presat pentru săvârșirea calomniei”. Vorbind agenției de știri de stat Anadolu, Bozdag a numit procesul drept „teatru”.

Guvernul turc a declarat anterior că Zafer Caglayan a acționat în cadrul legislației turcești și a legislației internaționale.

Vineri, procuratura din Istanbul a declarat că bunurile lui Reza Zarrab și ale familiei sale vor fi confiscate în cadrul unei anchete împotriva comerciantului, a informat presa de stat din Turcia.

Într-o evoluție separată, vineri, procurorul-șef al Turciei a emis un mandat de arestare pentru fostul ofițer CIA, Graham Fuller. Procurorul l-a acuzat pe Fuller, fost vicepreședinte al Consiliului Național al Informații din SUA, că are legături cu clericul musulman Fethullah Gulen.

Clericul Gulen, care locuiește în Statele Unite, este acuzat de Turcia pentru încercarea de lovitură de stat, care a eșuat anul trecut.

Distribuie pe:
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Ion Cristoiu despre talibani: În Kabul a intrat o armată, nu o hoardă de sălbatici

Talibanii au ocupat capitala afgană Kabul duminică 15 august. Contrar temerilor şi panicii…