Acasă Economie Economia Rusiei a crescut anemic sub Putin

Economia Rusiei a crescut anemic sub Putin

Realegerea președintelui rus Vladimir Putin la scrutinul electoral din luna martie îi va prelungi șederea la Kremlin până în 2024. Pentru economia Rusiei, aceasta înseamnă încă șase ani de creștere anemică.

„Nu așteptați schimbări semnificative în ceea ce privește reformele economice sau politica externă”, a declarat Lilit Gevorgyan, economist la IHS Markit. „Platforma electorală a lui Putin, dacă există, este aceeași sau mai precis, fără schimbare”.

Din 2015, economia Rusiei se află într-o spirală de recesiune profundă ca urmare a sancțiunilor occidentale și a prăbușirii prețului petrolului.

Realegerea lui Putin înseamnă că în plan economic este puțin probabil ca Moscova să facă față reformelor necesare economiei pentru a-și atinge întregul potențial.

În cei 18 ani de când Vladimir Putin se află la conducerea țării economia este dependentă de producția de petrol, iar industria este dominată de firme de stat.

„Problema este că nu există dinamism economic”, a spus Anders Aslund, senior la Consiliul Atlantic. „Acesta nu este un mediu în care vă puteți aștepta la inovare sau la antreprenoriat”.

Fondul Monetar Internațional prezice o creștere economică anuală de doar 1,5% în următorii cinci ani. Dacă prețurile petrolului vor scădea din nou, creșterea va fi și mai slabă.

Pentru a depăși această situație Rusia ar trebui să depună eforturi pentru a elimina corupția și nepotismul, reducând în același timp tensiunile geopolitice. Acest lucru ar contribui la atragerea mai multor capitaluri străine și a expertizei externe.

Problema este că Vladimir Putin a avut aproape două decenii pentru a atinge aceste obiective, dar nu s-a făcut prea mult. Sancțiunile economice au descurajat investitorii străini în ultimii ani, iar reputația țării în ceea ce privește birocrația, instabilitatea și corupția au ținut investitorii departe.

Investițiile străine directe în Rusia au atins 14 miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2017, potrivit Ministerului Dezvoltării Economice al Rusiei, marcând o revenire față de anii precedenți.

Potrivit băncii spaniole Santander, nivelurile investițiilor sunt foarte scăzute în comparație cu potențialul economic al țării.

„Dacă vă bazați doar pe investiții guvernamentale și pe companii care sunt în cea mai mare parte deținute de guvern … nu este suficient”, a spus Carsten Hesse, economist european la Berenberg Bank.

Anomaliile politice și sancțiunile au limitat capacitatea firmelor ruse de a-și desfășura activitatea în străinătate.

Departamentul pentru Securitate Internă a Statelor Unite a ordonat, în luna septembrie, agențiilor guvernamentale să elimine produsele de securitate cibernetică de la Kaspersky Lab din Moscova din cauza preocupărilor legate de securitate. Este posibilă o dezghețare a relațiilor înaintea Cupei Mondiale a FIFA din 2018, care va avea loc Rusia, în lunile iunie și iulie. Hesse prezice că Putin va fi primitor pentru a se asigura că evenimentul este un succes. Dar alte evenimente ar putea strica starea de spirit.

Administrația Trump are până la sfârșitul lunii ianuarie lista potențialelor ținte pentru noi sancțiuni aprobate de Congres în august. Lista ar putea numi oligarhi de top și va include datoria guvernului rus.

„Investitorii internaționali ar trebui să se obișnuiască să opereze în noul mediu caracterizat de relații tensionate și punctate de crizele recurente”, a declarat Otilia Dhand de la Teneo Intelligence.

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…