Acasă Mediu Dezastru ecologic pe râul Lăpuş

Dezastru ecologic pe râul Lăpuş

Aproximativ trei tone de pești morți și un întreg ecosistem afectat. Sunt consecințele celei mai grave poluări accidentale pe râul Lăpuș, județul Maramureș, din ultimii 12 ani.

Deversarea de ape de la mina Băiuț marți dimineața a compromis pe termen mediu aria protejată Cheile Lăpușului.

Joi dimineața prefectul județului Maramureș și mai mulți specialiști de mediu s-a dus să evalueze pagubele.

Cheile Lapușului sau Defileul Lăpuşului este unul din cele mai impresionante defilee din România și a fost clasificat Sit Natura 2000, cu 25 de kilometri declarați rezervație naturală.

Reprezentanții companiei naționale Remin, cei care au în administrare mina Băiuț, spun că de vină pentru situație este statul român și lipsa investițiilor pe acest segment.

„Din anul 2012 nu s-a alocat pentru Remin niciun leu pentru lucrări de închidere și ecologizare. Se alocă fonduri doar pentru aceste conservări și monitorizări. Apa de mină se acumulează în lucrările miniere și nu există niciun control. Acces nu se mai poate face în zonele subterane și există posibilitatea oricând, la orice oră, să mai apară”, a spus Ioan Nechita, inginer șef Remin S.A.

Ca urmare a deversării de ape de la mina Băiuț și drumul județean Cavnic-Băiuț a fost afectat pe o porțiune de 500 de metri. Costurile pentru refacerea acestuia se ridică la aproximativ 220 mii de lei.

 

Distribuie pe:
Mai multe Mediu
Comentarii închise.

Recomandări

Spitalele Covid, pe jumătate goale în București

Numărul pacienților infectați cu SARS-CoV-2 internați în stare gravă în secțiile de terapi…