Acasă Economie De ce are nevoie Rusia de mai mult aur?

De ce are nevoie Rusia de mai mult aur?

În luna ianuarie, Banca Centrală a Rusiei (CBR) și-a mărit rezerva de aur cu aproape 20 de tone, deținând în prezent 1.857 de tone, atingând un record istoric și depășind China în rezervele de aur. Dar, de ce Rusia are nevoie atât de mult de aur?

Standardele mondiale

Rezervele internaționale ale Rusiei se ridică la 454 miliarde de dolari, treptat apropiindu-se de nivelul țintă de 500 miliarde de dolari stabilit de CBR. În timp ce SUA pretinde că este cel mai mare deținător de aur, cu 8.134 de tone, Germania se află pe locul al doilea cu peste 3.000 de tone, în timp ce exploatațiile Italiei și Franței sunt de 2.500 de tone.

Aproximativ 30% din rezervele internaționale ale statelor dezvoltate sunt stocate în aur. Nu există nicio alternativă la aurul din sistemul financiar, acumularea acestuia permite protecția față de riscurile valutare, de sancțiuni, dar oferă și șansa de a împrumuta bani.

Declinul și dependența

Aurul rămâne un mijloc de plată în sistemul comercial global, contribuind la scăderea dependenței de orice monedă.

„Aurul reprezintă o diversificare a riscurilor. Desigur, este mai puțin lichid decât obligațiunile americane sau germane; prețul acestui activ poate crește și scade. Dar, în caz de prăbușire a dolarului, aurul își va păstra cu siguranță valoarea „, a explicat Alexander Razuvaev, șeful departamentului de analiză al Alpari, o companie de brokeraj din Marea Britanie.

Mecanismul de asigurare

În anii 1920, URSS plătea cu aur toate tranzacțiile pe care le avea cu alte state. Unii se întreabă dacă astfel de evoluții ar putea fi așteptate acum; experții spun că, în cazul în care societatea pentru telecomunicații financiare interbancare mondiale (SWIFT) este închisă în Rusia, aceasta ar însemna o trecere la plățile aur.

Iranul a arătat că aurul este o mare garanție împotriva sancțiunilor. Când au fost impuse limite stringente asupra Teheranului, țara a continuat să vândă petrol, tranzacțiile făcându-se și în aur.

„În acest caz, aurul este o alternativă excelentă. Aceasta este o piață cu o circulație anuală de peste 8 trilioane de dolari, iar tu poți să o vinzi ori de câte ori vrei, pe măsură ce controlezi acest activ … „a remarcat analistul financiar rus  Alexei Vyazovski.

Emisiunea excesivă de bancnote

Mulți analiști au subliniat faptul că, începând cu anul 2008, băncile centrale mari din diferite țări – de la Statele Unite la China – au emis bancnote excesiv, ceea ce a ridicat îngrijorarea cu privire la „calitatea” banilor.

„Curiozitatea actuală a criptomonedelor este o consecință a acestor preocupări. Oamenii obișnuiți achiziționează monede în aur și bani digitali, în timp ce băncile centrale raționale, atât în ​​Rusia, cât și în China, acumulează rezerve „, a subliniat Constantin Korischenko, șeful catedrei piețelor bursiere și de inginerie financiară de la Academia Prezidențială Rusă.

Scumpirea aurului

Motivul pentru care Rusia se grăbește să cumpere aur este creșterea prețului. Din ianuarie 2017, valoarea aurului din rezerva Rusiei a crescut de la 60,2 miliarde de dolari la 76,6 miliarde dolari, marcând o creștere de 27%, conform Sputnik International.

 

5/5 - (7 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…