Acasă Cultură Cum a rezolvat Turcia problema clădirilor cu bulină roșie

Cum a rezolvat Turcia problema clădirilor cu bulină roșie

Modul inteligent în care Turcia a rezolvat problema clădirilor cu risc ridicat de prăbușire în cazul unui cutremur ar trebui să fie un exemplu pentru Guvernul României.

În 1999, după cutremurul devastator produs Turcia, o țară unde cutremurele mari sunt frecvente, fiind situată într-o zona foarte activă din punct de vedere seismic, guvernul turc a luat măsuri pentru siguranța populației și a propriei economii.

Clădire dărâmată de cutremur în Izmir, 17 august 1999

Cutremurul din 17 august 1999 a avut 7,6 grade pe scara Richter, fiind unul dintre cele mai puternice înregistrate în Turcia, cu 300 de replici.

Atunci, aproximativ 18.000 de persoane și-au pierdut viața și peste 40.000 au fost rănite.

Peste 500.000 de oameni au rămas pe drumuri, după ce orașul Izmit din nordul țării a fost pur și simplu devastat de mișcarea tectonică. Și Istanbulul a avut de suferit, la fel întreaga zonă de nord-vest a țării, care este foarte industrializată, tragedia afectand astfel grav economia Turciei.

Cum a procedat guvernul turc?

Toți locatarii din clădirile cu risc seismic de prăbușire au fost mutați pe cheltuiala statului în locuințe provizorii pe durat a doi ani.

Clădiri reconstruite de guvernul turc după cutremurul din 17.08.1999

Statul turc a alocat din bugetul de stat banii necesari pentru dărâmarea clădirilor respective și  pentru construirea la standarde de siguranță seismică a unor blocuri de locuit foarte moderne și spațioase. După doi ani, toți locatarii a revenit în propriile locuințe, la standarde moderne, fără a cheltui niciun ban din bugetul personal.

Pentru a recupera cheltuielile efectuate din bugetul de stat pentru locuințele care erau proprietate privată au fost construite 2 nivele în plus la fiecare clădire, suprafețele respective intrând în proprietatea statului.

 

 

 

5 (100%) 4 votes
Mai multe Cultură
Comentariile sunt închise.

Recomandări

SUA au desemnat Gardienii Revoluţiei din Iran drept organizaţie teroristă

Statele Unite au desemnat, luni, Gardienii Revoluţiei iraniene drept organizaţie teroristă…