Acasă Tehnologie Corp ceresc misterios

Corp ceresc misterios

În mediul ostil al universului galactic, în inima galaxiei noastre, oamenii de știință au descoperit un corp ceresc atât de mare – de 13 ori mai mare decât Jupiter – încât ar putea să nu fie o planetă.

O echipă internațională de cercetători a descoperit obiectul când urmăreau datele obținute de telescopul Spitzer, din spațiul infra-roșu al NASA, dat în funcțiune în 2003.

Folosind o tehnică numită micro-lentilă, care măsoară distorsiunile luminii când o stea trece în fața alteia, oamenii de știință au reușit să descopere obiectul misterios la 22 000 de ani-lumină distanță de Pământ. Corpul ceresc orbitează în jurul stelei mamă cu o rotație completă în aproximativ trei ani.

Oamenii de știință au numit corpul ceresc OGLE-2016-BLG-1190Lb și presupun că acesta este de 13 ori mai mare decât Jupiter, care este de peste 11 ori mai mare decât Pământului.

“Raportăm descoperirea lui OGLE-2016-BLG-1190Lb, care ar putea fi prima planetă descoperită cu ajutorul telescopului Spitzer, care poate fi confirmată de imagini de înaltă rezoluție”, scrie publicația Astronomice Journal.

Datorită dimensiunilor extraordinar de mari, cercetătorii nu sunt siguri dacă este vorba de o planetă sau o stea. “Masa planetei o plasează chiar la limita de ardere a deuteriului, adică limita convențională dintre “planete” și “piticii maro “, se arată în raportul cercetătorilor.

Masa unui” pitic maro” poate varia între a fi de 13 până la de 90 de ori mai mare decât masa lui Jupiter, ceea ce înseamnă că nu este suficient de masiv pentru a susține fuziunea nucleară care face o stea să ardă.

Cercetătorii au spus ca acestea sunt cele mai detaliate observații obținute până acum cu ajutorul micro-lentilei. Însă, datele nu sunt încă suficiente pentru a stabili orbita exactă a planetei.

Cercetarea NASA a fost transmisă publicației Astronomice Journal.

Evaluare articol
  • Noile mașini Tesla

    Compania Tesla a prezentat, săptămâna trecută, noile prototipuri: un automobil sport și un…
  • Electric Neuro-Mobile

    Oamenii de știință din Rusia au dezvoltat prototipul unui automobil electric cu comenzi ne…
  • Uber – taxi aerian

    Uber va lansa serviciul de taxiuri aeriene până în anul 2020. Acestea sunt vehicule electr…
Mai multe Tehnologie
Comentariile sunt închise.

Recomandări

Cauza rezistenței la antibiotice

Oamenii de știință au descoperit mecanismul rezistenței la antibiotice. Bacteriile pericul…