Acasă Intern Corijenți la bacalaureatul diasporei

Corijenți la bacalaureatul diasporei

Bacalaureat special pentru copiii românilor din străinătate, este propunerea ministrului Educației, Liviu Pop, prezentată la Bistriţa vineri, 12 ianuarie. În sprijinul acestei operațiuni, ministerul va trimite manuale în limba română „comunităţilor mari de români din străinătate”.

O propunere cel puțin populistă, fără nicio bază, fără nicio strategie concretă. Guvernul nu a făcut absolut nimic pentru românii din străinătate din punct de vedere al studiului în limba română în afara granițelor și în comunitățile de români de oriunde. Ceea ce părea nu demult un proiect aproape reușit, și anume cursurile de limbă cultură și civilizație românească (LCCR), care se desfășoară în Italia, Spania, Belgia și Irlanda, se pare că se va duce pe apa Sâmbetei, după ce directoarea de la ILR (Institutul Limbii Române) Corina Cherdeș a fost schimbată cu un predicator penticostal. Se pare că va fi un concurs în luna februarie, dar postul e mai mult ca sigur ocupat de noul interimar George Ovidiu Doca.

”Trebuie să găsim o variantă de Bacalaureat al românilor de pretutindeni. (…) Cred că în anul centenarului, românii de pretutindeni merită acest lucru. La 100 de ani de la Unire trebuie să facem acest pas”, a explicat Liviu Pop, fără însă să aibă o ”fundație” solidă. În străinătate nu există nicio școală românească, niciun liceu, din multele promise în trecut de guvernanți. Există doar un fel de cursuri, organizate pe la câteva școli, cursuri care nu au nici pe departe o programă care să se apropie de școala din România. Să le mai amintim pe cele organizate pe la biserici, cu doamnele preotese pe post de dascăl? Inutil.

Ministrul revine astfel la propunerea despre care a vorbit în noiembrie anul trecut, în cadrul unui interviu acordat Agerpres. El consideră că ar trebui să se organizeze a treia sesiune de bacalaureat.

“În ceea ce privește examenul de bacalaureat, este o problemă foarte serioasă. Avem în ultimii zece ani aproape 2.000.000 de români care au finalizat clasa a XII-a. Dintre aceștia, aproape jumatate nu și-au luat bacalaureatul. (…) Dacă vom gândi o a treia sesiune de bacalaureat, aceasta trebuie gândită, evident, în termeni rezonabili şi normali în aşa fel încât să dăm şanse mai mari elevilor care au finalizat clasa a XII-a şi de ce să nu uităm că mai sunt şi alţi români prin alte colţuri ale lumii şi un bacalaureat al romanilor de pretutindeni ar trebuie să îl gândim ca țară, lucru pe care o să îl facem în baza unor dezbateri ample, nu așa, pe viteză.”, a declarat ministrul Educaţiei.

Ministrul Pop e fără îndoială corijent la materia ”diaspora”, altfel nu ar fi putut emite o asemenea propunere.

 

 

5/5 - (18 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Andi RĂDIU
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Nou secretar de stat la Diaspora

Preşedinta Organizaţiei de Femei PSD Diaspora, orădeanca Lilla Boglarka Debelka, fost cons…