Acasă Extern Coreea de Nord a returnat Statelor Unite o parte din rămășițele soldaților americani uciși în Războiul coreean

Coreea de Nord a returnat Statelor Unite o parte din rămășițele soldaților americani uciși în Războiul coreean

Peste 50 de cutii cu rămășițele umane ale soldaților americani uciși în Războiul coreean din 1950-1953 au fost predate săptămâna trecută de Coreea de Nord către Statele Unite. Acesta a fost un  prim pas în punerea în aplicare a acordului inițiat la summitul Trump-Kim, din luna iunie.

„Nu există nici un motiv să ne îndoim că se referă la pierderile din războiul coreean”, a declarat John Byrd, director de analiză pentru Agenția de americană de apărare PIA / MIA (DPAA), pentru reporterii de la baza aeriană Osan din Coreea de Sud.

Peste 7.700 de soldați din americani au fost dați dispăruți în războiul din Coreea. Aproximativ 5.300 au dispărut pe teritoriul actual al Coreei de Nord.

Byrd a spus că o singură identificare „o probă demonstrativă” a fost înmânată de nord-coreeni. Familia soldatului identificat a fost anunțată.

Experții spun că identificarea pozitivă a rămășițelor vechi de zeci de ani poate dura de la câteva zile la câteva decenii.

Totuși, „revizuirea criminalistică” indică faptul că „rămășițele sunt ceea ce Coreea de Nord a spus că sunt”, a afirmat Byrd.

Nord-coreenii au furnizat suficiente detalii despre locul de unde a fost găsit fiecare organism suspect, iar oficialii americani le-au potrivit cu anumite bătălii care s-au desfășurat între anii 1950 și 1951.

Zeci de soldați americani, sud-coreeni și alți oficiali din țările aliate SUA care au luptat în Războiul coreean au participat la  o ceremonie cu onoruri militare înainte ca rămășițele să fie încărcate în aeronave militare de transport pentru a zbura către Hawai, miercuri.

Rămășițele au fost transferate din cutiile mici în care au sosit vineri în sicrie de dimensiuni mari, drapate cu steagul SUA.

Directorul adjunct al DPAA, vice-amiralul Jon Kreitz, a declarat că vede în acest transfer un pas important care va conduce la mai multe operațiuni de recuperare din Coreea de Nord.

Gest diplomatic

Angajamentul de a transfera rămășițele solfaților căzuți în Războiul coreean este privit ca un gest de bunăvoință de din partea lui Kim Jong-un după summitul Trump-Kim desfășurat la Singapore, care este considerat cel mai concret acord la care ambele părți au ajuns până acum.

Deși a durat mai mult decât au sperat unii, un oficial din cadrul Departamentului de Stat al SUA a declarat pentru Reuters că procesul s-a derulat până în prezent conform așteptărilor, iar transferul a reaprins speranțele de progres în alte discuții cu Coreea de Nord, vizând denuclearizarea sa.

Transferul de vineri al rămășițelor a coincis cu cea de-a 65-a aniversare a armistițiului din 1953, care a încheiat luptele între forțele nord-coreene și chineze și forțele sud-coreene și americane. Cele două părți rămân din punct de vedere tehnic în război, deoarece un tratat de pace nu a fost semnat niciodată.

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat pe 15 iulie că Washington și Phenian au convenit să reia operațiunile din regiunea Coreea de Nord pentru a căuta americanii dispăruți.

Pentagonul a declarat că este „sigur” că va trimite personal în Coreea de Nord în acest scop.

Statele Unite și Coreea de Nord au efectuat căutări în comun din 1996 până în 2005, când Washingtonul a oprit operațiunile, invocând îngrijorarea cu privire la siguranța personalului său, deoarece Phenianul și-a intensificat programul nuclear.

Printre rămășițele găsite pe câmpurile de luptă din Coreea de Nord au fost găsite peste 400 de cuțite ale soldaților americani, care au fost returnate în Statele Unite între anii 1990 și 2005, iar organismele a altor 330 de americani au fost, de asemenea, luate în considerare, potrivit DPAA.

Departamentul de Stat al SUA a declarat marți că se așteaptă ca Phenianul să-și păstreze angajamentul făcut la summitul din iunie, de a renunța la armele nucleare pe care le-a dezvoltat de ani de zile în contradicție cu sancțiunile acordate de Consiliul de Securitate din ONU.

Au apărut îndoieli legate de angajamentul Phenianului de a se denucleariza după ce fotografii obținut de un satelit al SUA a detectat activitate reînnoită la fabrica din Coreea de Nord, care a produs primele rachete balistice intercontinentale ale țării capabile să ajungă în Statele Unite.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…