Acasă Extern Coreea de Nord a încălcat sancțiunile ONU

Coreea de Nord a încălcat sancțiunile ONU

Coreea de Nord a câștigat 200 de milioane de dolari din exporturile interzise și a ​​trimis arme către Siria, Myanmar, relevă un  raport ONU, relatat de Reuters.

Coreea de Nord a încălcat sancțiunile Organizației Națiunilor Unite făcând exporturi în valoare de  aproape 200 de milioane de dolari, în 2017, potrivit unor observatori independenți ai ONU, care au monitorizat furnizarea de armament către Siria și Myanmar.

Consiliul de Securitate al ONUa declarat, vineri, că a fost exportat cărbune pe vase maritime în Rusia, China, Malaezia și Vietnam, folosindu-se în principal documente false care au indicat ca țară exportatoare  Rusia și China, în loc de Coreea de Nord.

Cele 15 state membre în Consiliul de Securitate al ONU au încurajat în mod unanim sancțiunile asupra Coreei de Nord, din 2006, în încercarea de a elimina finanțarea programelor nucleare și de rachete balistice ale Phenianului prin interzicerea exporturilor, inclusiv a cărbunelui, fierului, plumbului, textilelor și fructelor și limitarea importurilor de țiței și de produse rafinate din petrol.

„RPDC (Coreea de Nord) abuzează, deja, de cele mai recente rezoluții prin exploatarea lanțurilor mondiale de aprovizionare cu petrol, a complicității cetățenilor străini, a registrelor companiilor offshore și a sistemului bancar internațional”, au scris în Raportul de monitorizare observatorii independenți.

Siria și Myanmar

Observatorii ONU au declarat că au investigat cooperarea în curs de desfășurare a rachetelor balistice dintre Siria și Myanmar, incluzând mai mult de 40 de expedieri din Coreea de Nord, nedeclarate în perioada 2012-2017 Centrului de Cercetări Științifice și Cercetare din Siria, care supraveghează programul armelor chimice din țară.

Ancheta a arătat „dovezi suplimentare privind încălcarea embargoului asupra armelor și alte încălcări, inclusiv prin transferul de articole cu utilitate în programele de rachete balistice și de arme chimice”, au scris observatorii ONU.

De asemenea, au inspectat încărcăturile din două expedieri făcute din Coreea de Nord, interceptate îne țări neidentificate, în drum spre Siria. Ambele au conținut plăci rezistente la acizi care ar putea acoperi o suprafață egală cu un proiect industrial de mari dimensiuni, au raportat observatorii.

O țară al cărei nume nu apare în Raport, a declarat pentru observatorii ONU, că expedierile confiscate pot fi „folosite pentru a construi pereții interiori ai unei fabrici chimice”.

Siria a fost de acord să-și distrugă armele chimice în 2013. Cu toate acestea, diplomații și inspectorii în arme chimice ai ONU suspectează că Siria ar fi păstrat în secret sau a dezvoltat o nouă capacitate de armament chimic.

Misiunea siriană la Organizația Națiunilor Unite nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii cu privire la raportul ONU.

Observatorii ONU au mai spus că o țară, pe care nu au identificat-o, a raportat că are dovezi că Myanmar a primit sisteme de rachete balistice din Coreea de Nord împreună cu arme convenționale, inclusiv lansatoare de rachete multiple și rachete de suprafață.

Ambasadorul Myanmar la ONU, Hau Do Suan, a declarat că guvernul din Myanmar „nu are o relație de cumpărare de armament în curs de desfășurare cu Coreea de Nord” și respectă rezoluțiile Consiliului de Securitate din ONU.

Alte exporturi

În conformitate cu rezoluția din 2016, Consiliul de Securitate al ONU a limitat exporturile de cărbune și a cerut țărilor să raporteze către Comitetul de sancțiuni al Consiliului de Securitate importurile de cărbune din Coreea de Nord. Iar în data de 5 august 2017 a interzis toate exporturile de cărbune din Coreea de Nord.

După interzicerea exportului de cărbune, observatorii ONU au investigat 23 de transporturi de cărbune către Rusia, China, Coreea de Sud și Vietnam, spunând că toate acestea „ar constitui o încălcare a rezoluției, dacă vor fi confirmate”.

„RPDC combină modele de navigație pentru a înșela și induce în eroare, folosind transbordări și documentație falsă pentru a ascunde originea cărbunelui”, au spus observatorii.

Potrivit Raportului, mai multe companii petroliere multinaționale, care nu au fost nominalizate, au fost, de asemenea, investigate pentru rolul avut în lanțul de aprovizionare cu produse petroliere transferate din Coreea de Nord.

 

5/5 - (10 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…