Acasă Economie Ce datorii are România

Ce datorii are România

România a împrumutat aproximativ 20 de miliarde de euro în 2009. O parte din datorii au fost rambursate, restul de 4,7 miliarde euro trebuie achitate până în anul 2023.

Guvernul României s-a împrumutat, în primăvara anului 2009, cu 13 miliarde de euro de la FMI și cu 5 miliarde de la Comisia Europeană, 1 miliard de euro de la Banca Mondială și 1 muliarde de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Din aceste împrumuturi 7,1 miliarde euro au mers direct la BNR pentru consolidarea rezervei, iar 4,9 miliarde euro au mers la bugetul de stat pentru acoperirea deficitului bugetar.

Împrumuturile erau condiționate de o serie de obiective economice, fiind vizată în principal reducerea deficitului bugetar.

Din suma împrumutată de la FMI, 7,1 miliarde euro au mers direct la BNR pentru consolidarea rezervei, iar 4,9 miliarde euro au mers la bugetul de stat pentru acoperirea deficitului bugetar.

În anul 2016, Banca Națională a plătit ultima tranșă din împrumutul de la Fondul Monetar Internațional.

Cât mai avem de plătit?

Pentru a stinge datoriile România trebuie să rambureseze, până în anul 2023, peste 3,7 miliarde de euro Uniuni Europene și 1 miliard de euro Băncii Mondiale.

În această lună, Guvernul trebuie să achite Băncii Mondiale dobânzi și comisioane în valoare de 2,1 milioane de euro.

Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Italia și Spania blochează summitul UE, nemulțumite de măsurile de ajutor

Şefii de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii Europene nu au reuşit deocamdată…