Acasă Diverse Cauza rezistenței la antibiotice

Cauza rezistenței la antibiotice

Oamenii de știință au descoperit mecanismul rezistenței la antibiotice.

Bacteriile periculoase devin tot mai rezistente la antibiotice. Aceasta este o mare problemă, deoarece antibioticele sunt în prezent cele mai eficiente arme împotriva unor infecții. Însă, bacteriile s-au modificat pentru a-și crea propriul mecanism de protecție. Oamenii de știință de la Universitatea din Birmingham au identificat acest mecanism.

Cu cât s-au răspândit mai mult antibioticele cu atât au fost expuse mai mult bacteriile, care au căutat să supraviețuiască adaptându-și ADN-ul. Cercetătorii s-au concentrat asupra E. coli, care poate provoca infecții urinare și sanguine, și care a devenit tot mai rezistentă la antibiotice. Cercetătorii au folosit secvențierea ADN a unei gene dintr-o bacterie care nu a mai fost folosită înainte în astfel de aplicații, fiind interesați de rezistența acesteia la multiple antibiotice.

Oamenii de știință cunoșteau această genă de ceva timp, dar mecanismul prin care bacteriile se protejau împotriva medicamentelor pe care le folosim a fost în mare parte necunoscut.

Profesorul David Grainger, autorul principal al studiului, a declarat: „Am descoperit doua mecanisme complet neașteptate pe care bacteriile le folosesc pentru a se proteja de antibiotice. Unul a protejat ADN-ul lor de efectele dăunătoare a antibioticelor fluorochinolonei, iar celălalt a împiedicat doxicilina să penetreze bacteria”.

Acest studiu este rezultatul cercetărilor de zeci de ani. Înțelegerea mecanismului din spatele rezistenței la antibiotice este o sarcină deosebit de dificilă, care are implicații uriașe asupra științei medicale. Oamenii de știință speră că înțelegerea modului în care ADN-ul bacteriei funcționează pentru a se proteja va permite dezvoltarea unui nou tip de moleculă care să penetreze aceste bariere de protecție a bacteriilor.

Aceasta va fi o nouă armă în tratarea infecțiilor bacteriene care devin tot mai greu de abordat în fiecare spital. Antibioticele sunt extrem de importante în practicile medicale moderne, veterinare și agricole din întreaga lume, dar este timpul să le facem mai eficiente, a spus Grainger.

Deși aceasta este o veste bună, va trebui să așteptăm ca acest lucru să se transforme în ceva ușor de utilizat. Este posibil să dureze câțiva ani până când molecula de străpungere a armurii bacteriei să fie inventată, a mai afirmat Grainger.

5/5 - (12 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…