Acasă Diverse BBC acuzat de discriminare

BBC acuzat de discriminare

Unul dintre cei mai în vârstă jurnaliști internaționali ai BBC, Carrie Gracie,  și-a dat demisia, acuzând „structura salarială secretă și ilegală a organizației de știri”.

BBC „încalcă legea egalității și se opune realizării unei structuri de remunerare echitabilă și transparentă”, a scris Carrie Gracie, care și-a depus demisia săptămâna trecută la Biroul BBC din China, anunțând acest lucru într-o scrisoare deschisă adresată astăzi spectatorilor BBC.

Gracie a spus că se va întoarce la postul său din cadrul unei emisiuni TV „unde mă aștept să fiu plătit în mod egal”.

BBC a afirmat într-o declarație că anterior demisiei lui Gracie a apelat la un „judecător independent de conducere postului de știri”, cu privire la salarizarea personalului și în Raportul acestuia se arată că nu există ”nicio discriminare sistemică împotriva femeilor”.

„Un raport separat pentru personalul radiodifuziunii va fi publicat în viitorul nu prea îndepărtat”, a declarat BBC. Jurnaliștii, atât bărbați cât și femei,  din cadrul BBC și de la alte organizații de știri,  inclusiv CNN, au aplaudat decizia lui Gracie, mulți folosind pe Twitter hashtag-ul #IStandWithCarrie.

Astăzi, Gracie a spus că solidaritatea „acționează foarte bine”.

„Sprijinul pe care l-am avut în ultimele ore, cred că vorbește despre necesitatea unui sistem de salarizare egal, echitabil și transparent”, a spus ea. Radiodifuziunea publică britanică a intrat în atenția publicului în luna iulie, anul trecut, când un Raport anual a expus un decalaj major de remunerare între femei și bărbați, dezvăluind că mai puțin de o treime din directorii executivi plătiți de BBC, manageri și vedete media, sunt femei.

Acest Raport, care evalua salariile din redacție mai mari de 150.000 de lire sterline, a făcut-o pe Gracie să descopere că cei patru editori internaționali ai BBC au fost plătiți inegal. Doi editori de gen masculin „au câștigat cu cel puțin 50% mai mult” decât omologii lor de gen feminin.

Raportul din 2017 a evaluat salariile tuturor angajaților care câștigă mai mult de 150.000 de lire sterline (200.000 de dolari) pe an.

Pe listă au fost editorul BBC din America de Nord, Jonathan Sopel, identificat cu un câștig anual de 340.000 lire sterline și editorul din Orientul Mijlociu, Jeremy Bowen, care câștigă 199.999 de lire sterline.

Gracie și redactorul european Katya Adler nu au fost listate, ceea ce înseamnă că ele câștigau mai puțin de 150.000 de lire sterline pe an.

După publicarea Raportului, Gracie a spus că le-a spus șefilor că „singura soluție acceptabilă ar fi ca toți editorii internaționali să fie plătiți cu aceeași sumă”, a declarat aceasta. Gracie a citat Legea privind egalitatea de gen  în UE, din 2010, care stipulează că bărbații și femeile care muncesc în condiții egale ar trebui să primească salarii egale.

Gracie a spus că nu caută o majorare a salariului, doar o remunerație egală. BBC a răspuns oferindu-i o  creștere salarială, care „a rămas insuficient de egală”, a spus ea.

Gracie vorbește fluent limba mandarină și a acoperit evenimentele media din China timp de aproape trei decenii.

„Corectitudinea salariului este vitală”, a afirmat declarația BBC. „Un număr semnificativ de organizații au publicat acum cifrele referitoare la salariul de gen care arată că performanțele lor sunt mult mai bune decât multe și sunt cu mult sub media națională”.

BBC este post public și este finanțat taxele plătite de britanici, care sunt obligați să plătească 147 de lire sterline (199 dolari) pe an.

Ani de zile BBc a rezistat presiunii politice refuzând să dezvălui salariile.

Guvernul britanic a cerut BBC să publice datele despre salarii ca parte a unui efort de îmbunătățire a transparenței. Pragul de divulgare a fost stabilit la 150 000 de lire sterline, deoarece aceasta este în mare măsură ceea ce primește primul ministrul.

 

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…