Acasă Cultură Apariție editorială: Colecționarul de nuduri de Mirel Taloș

Apariție editorială: Colecționarul de nuduri de Mirel Taloș

La Editura RAO a fost lansat romanul Colecționarul de nuduri scris de Mirel Talos, vicepresedinte al Institutului Cultural Roman.  In prefata pe care o semneaza, Mircea Platon, redactor-sef al revistei Convorbiri literare din Iasi spune despre roman ca “ tulbură în mod fericit graniţele dintre artă şi viaţă.

Croit postmodern, căptuşit conservator, volumul lui Taloş se deschide cu un motto din Lyotard, dar se desfăşoară ca o ilustrare a impor¬tanţei lucrurilor statornice, durabile, sau a per¬manenţelor în viaţa noastră. Deoarece, în lipsa criteriilor (raţionale) despre care vorbea Lyotard, ataşamentele afective faţă de oameni sau obiecte, dragostea sau plăcerea estetică trădează liniile de forţă discrete ale fiinţei noastre. În lipsa crite¬riilor logice, rămânem cu nişte structuri sau li¬neamente ontologice intime, pe şinele cărora ne mişcăm, vrem, nu vrem, ca trenuleţele pentru copii pe şinele montate pe covorul din sufragerie. Acest subtil palpit, această (z)batere neregulată între libertate şi predestinare e una dintre temele cărţii lui Taloş. E vorba despre viaţă recuperată în artă şi de artă care prinde viaţă, despre un slalom între ontologic şi fenomenologic, care ne arată fo¬loasele unei existenţe non lineare, care nu e mo¬nopolizată doar de pragmatism.”

La randul sau, poeta Aura Christi considera Colectionarul de nuduri  „o carte despre iubire și despre viața construită goethean, ca o operă de artă. E una dintre acele povești reale, în a cărei matrice iubirea cade din cer „instantaneu, miraculos, neaşteptat”. Povestea istorisită cu simplitate, eleganță, rafinament și un soi de plăcere sălbatică de a descrie, te smulge din cotidianitate pentru a te conduce într-o lume superioară, prinsă în vraja pasiunii față de artă. E o lume fabuloasă, luminată de setea de Frumos, Adevăr, Iubire, Autenticitate, Simplitate și alte valori indispensabile, în care scriitorul Mirel Taloș crede cu un amestec de tărie și discreție. E o lume nelipsită, când și când, de întorsături dramatice și de lunecări în tristețea sau melancolie, dotate cu forța de a te înzidi în cunoaștere și iubirea de sine. E o realitate stranie, în care carterzianul cuget, deci, exist e înlocuit cu sintagma simt, deci, exist, iar în turbionul acesteia își fac loc gânduri, teorii, întâmplări, glisări ale ființei spre altceva: definitoriu, necesar ca aerul, ca marea și surâsul, inundate de un aer „patrician, senatorial, cultural. Din noianele de încercări destinale, surprinse în această carte, se desprinde frumusețea – nelipsită de umbre – a unei povești de iubire – un pinten pentru autoscopii detaliate, pentru plonjeuri în frumusețea sufletească a doi iubitori de artă, a căror întâlnire providențială e un prilej de reconstrucție a ființei, de năpârlire pe dinlăuntru, de regăsire a sinelui superior, de refacere a masculinității și, respectiv, feminității, ce alcătuiesc, în cele din urmă, o unitate divină, care naște sens; un sens diferit, așezat în raza Legii Iubirii. E un spectacol de frumusețe și profunzime acest text de o densitate impresionantă, în care se coboară în sufletele unor oameni frumoși, încercați, contradictorii, transparenți, oameni care își dobândesc identitatea reală.”

Mirel Taloş s a născut în 1973. A urmat studii de filologie română şi hispanică la Universitatea Bucureşti, încheiate cu o teză de licenţă despre romanul politic al lui Mario Vargas Llosa. Din 2007 până în 2016, a fost deputat, membru al Comisiei de cultură, arte şi mijloace de informare în masă din cadrul Camerei Deputaţilor. Actualmente, este vicepreşedinte al Institutului Cultural Român. A publicat Partidele politice în tranziţie (Editura Libripress, 2002) şi Îndrumar în liberalismul politic (Editura Curtea Veche, 2004). Face parte din conducerea Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film (UARF), secţiunea „scenariu de film“. A debutat în literatură cu proză scurtă în revista Conta în 2012 (Parfum de Havana, Încă o zi de lumină). A mai publicat proză scurtă în revistele Caiete Silvane (Ultimul drum de primar, Încă o zi de lumină) şi Contemporanul (Vin tractoarele, Uniformele blestemate).

Cartea se gasește în librarii:

http://www.elefant.ro/carti/carte/fictiune/literatura-romana/colectionarul-de-nuduri-1353236.html

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Redacția
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Interviul integral al lui Tucker Carlson cu Vladimir Putin

Într-un interviu recent acordat lui Tucker Carlson, președintele rus Vladimir Putin a disc…