Acasă Cultură 8 MARTIE: Expoziții și programe artistice dedicate Zilei Femeii, în toate colțurile țării

8 MARTIE: Expoziții și programe artistice dedicate Zilei Femeii, în toate colțurile țării

Ziua Femeii este sărbătorită la Sala Radio printr-un concert extraordinar, al cărui punct culminant este „Simfonia fantastică”, una dintre cele mai cunoscute creaţii de gen din toate timpurile, „o transpunere în muzică a iubirii pasionale şi obsesive a compozitorului Hector Berlioz pentru o actriţă irlandeză”, arată un comunicat de presă. Programat vineri, de la ora 19.00, evenimentul extraordinar prezentat de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Nicolae Moldoveanu, are loc exact în ziua în care se împlinesc 150 de ani de la moartea lui Berlioz. În plus, concertul este conceput în onoarea Sezonului Franţa-România 2019 şi programul serii cuprinde, pe lângă capodopera lui Berlioz, încă două creaţii legate de cultura română şi de cea franceză: „Rapsodia română” nr. 1, de George Enescu, şi „Concertul nr. 1 în la minor pentru violoncel şi orchestră”, de Camille Saint-Saëns, lucrare interpretată de violoncelistul Răzvan Suma. Concertul va fi preluat în direct în reţeaua Uniunii Europene de Radio (EBU) şi difuzat de radiodifuziunile membre ale acestui organism internaţional.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Bucureşti oferă, de 8 Martie, intrarea gratuită pentru vizitatoare. Până la finalul lunii este prezentată expoziţia temporară „Un veac de zoologie în România. Amintiri despre viitor”, care dezvăluie amintiri despre personalităţi marcante ale zoologiei româneşti din ultima sută de ani, prin expunerea de imagini inedite din viaţa acestora, de informaţii importante din biografia lor, de documente, cărţi sau alte lucrări importante publicate de către aceştia, precum şi a unor obiecte care au aparţinut acestor personalităţi.

Tot ca un cadou pentru femeile din Bucureşti este anunţată şi proiecţia filmului „Sub umbra părului sălbatic”, în regia marelui autor al cinematografiei contemporane turceşti Nuri Bilge Ceylan. Intrarea la cele două proiecţii care au loc vineri, la Cinema Europa, de la ora 12.00, şi, respectiv, Grand Cinema&More Băneasa, de la 13.25, este gratuită pentru femei. Mai mult decât atât, înaintea acestor două proiecţii din Bucureşti, spectatoarele vor fi întâmpinate cu pere din copacul devenit simbol în filmul turcului şi flori pentru un 8 Martie desăvârşit. De asemenea, femeile pot intra gratuit la proiecţiile filmului „Sub umbra părului sălbatic” care au loc vineri în cinematografele aflate în reţeaua Romania Film: Cinema Patria (Craiova), Cinema Sergiu Nicolaescu (Târgu-Jiu), Cinema Florin Piersic (Cluj-Napoca), Cinema Sebastian Papaiani (Piteşti) şi Cinema Unirea (Botoşani).

Vineri, de la ora 18.15, în Londophone, editura frACTalia lansează manifestul „Feminismul celor 99%” de Cinzia Arruzza, Tithi Bhattacharya, Nancy Fraser, trei dintre organizatoarele Grevei Internaţionale a Femeilor.

„Locuinţe pe care nu ni le mai putem permite, salarii la limita supravieţuirii, servicii medicale pe care nu ne putem baza, violenţele poliţiei – acestea nu sunt teme obişnuite pentru feministe. Dar de ce ar trebui feminismul să se limiteze doar la spart plafoanele de sticlă de prin corporaţii? Acesta este un manifest al celor 99%. Al celor pentru care creşterea salariului minim şi serviciile medicale şi de îngrijire a copiilor gratuite şi de calitate sunt mult mai importante decât numărul de femei care ajung CEO. Feminismul nu începe şi nu se termină cu cât sunt de reprezentate femeile la vârful ierarhiilor. Feminismul începe cu problemele celor 99%”, spun organizatorii. Sunt invitate la discuţie Andreea Braga, membră a Centrului FILIA, organizaţie neguvernamentală feministă din Bucureşti, implicată în activism şi advocacy pentru sănătatea şi siguranţa femeilor şi fetelor, Antonella Lerca Duda, femeie transgender, activistă pentru drepturile omului, Rodica Niţă, un om simplu, deschis, comunicativ, Oana Uiorean, activistă feministă şi coordonatoarea colecţiei Bread&Roses de la editura frACTalia.

Girls on Film este un proiect editorial iniţiat de redacţia Acoperişul de Sticlă cu scopul de a corecta o lipsă de atenţie asupra femeilor care activează în industria cinematografică. Anul acesta, pe lângă obişnuitele recenzii, eseuri şi interviuri realizate de redactorii A.d.S. şi publicate în luna martie, Cineclubul Film Menu va organiza o serie de proiecţii cu filme realizate de femei şi pelicule care oferă reprezentări feministe în cinema. Filmul „Stop-cadru la masă” (regia Ada Pistiner, 1982) va fi proiectat vineri, de la ora 19.00, la Cinemateca Eforie din Bucureşti, în cadrul Cineclubului Film Menu: Girls on Film. Seria de proiecţii Girls on Film continua până la mijlocul lunii martie. Proiecţia filmelor va fi urmată de o discuţie moderată de Andreea Chiper şi Ilinca Miroşanu, redactori Film Menu.

Berăria H din Bucureşti programează un concert susţinut de Dorian Popa, cu începere de la ora 21.00, şi un spectacol de striptease masculin cu trupa Taboo Boys.

Fuego este vedeta zilei la Mangalia, într-un spectacol care include, de la ora 18.00, şi o serie de artişti locali care vor urca pe scena Casei de Cultură.

La Timişoara, Aura Twarowska, Alexandra Guţu, Evelin Roman şi Maria Alice Poenariu susţin un recital muzical la Casa Artelor, de la ora 18.00. Din program fac parte lucrări de J.S.Bach, E. Elgar, G.Faure, J. Massenet, S. Nichifor, S. Rahmaninov, iar intrarea este liberă.

Sărbătoarea continuă sâmbătă la Cluj-Napoca, unde trupa Taxi susţine un Concert de Ziua Femeilor Iubibile. Dan Teodorescu, liderul trupei, a promis celor care vor fi la Euphoria Music Hall, de la ora 20.00 un program din care nu vor lipsi piese ca “Jumătatea mea” şi “Cele două cuvinte”. După două decenii de activitate, cei de la Taxi se pot lăuda cu mii de concerte, opt albume şi o prezenţă la Eurovision, dar, probabil că lucrul cel mai important este faptul că ironia din piesele lor a devenit o marcă inconfundabilă.

Ziua Internaţională a Femeii, marcată pe 8 martie, a fost la începuturi o expresie a dorinţei femeilor muncitoare de dobândire a unor drepturi, însă, de-a lungul timpului, s-a transformat într-un prilej de sărbătorire a reprezentantelor sexului frumos, indiferent de religie şi rasă.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…