Acasă Extern Vaccin anti COVID: Preţurile confidenţiale plătite de Comisia Europeană

Vaccin anti COVID: Preţurile confidenţiale plătite de Comisia Europeană

Un ministrul belgian a publicat pe Twitter preţurile confidenţiale ale vaccinurilor anti-Covid, punând Comisia Europeană (C.E.) într-o situaţie jenantă. Executivul european a reafirmat vineri importanţa de a respecta această „obligaţie” de discreţie, relatează AFP.

„Orice informaţie despre preţurile vaccinurilor este confidenţială, fiind o obligaţie foarte importantă”, a spus Stefan De Keersmaecker, purtător de cuvânt al C.E. într-o declaraţie de presă la Bruxelles.

„Este o cerinţă contractuală” în cadrul comenzilor deja date companiilor farmaceutice, a asigurat purtătorul de cuvânt al executivului comunitar Eric Mamer, subliniind că acestea au obţinut respectarea acestei reguli în toată lumea.

Secretarul belgian de stat al Bugetului Eva De Bleeker a publicat, joi,  pe Twitter un tabel în care dă detalii despre sumele promise de Guvernul său fabricanţilor pentru fiecare dintre cele şase vaccinuri comandate, cu preţul pe unitate practicat în UE.

De Bleeker a şters rapid mesajul, dar publicul a aflat că preţul pe unitate variază de la 1,78 de euro pentru vaccinul grupului suedez-britanic AstraZeneca, la 18 dolari (adică 14,70 de euro) pentru cel al vaccinului american Moderna.

„Am vrut să fiu transparentă, poate prea transparentă”, a declarat De Bleeker, admiţând gafa în faţa deputaţilor belgieni.

Preţurile pe unitate dezvăluite:

  1. AstraZeneca: 1,78 euro
  2. Johnson & Johnson: 8,50 dolari
  3. Sanofi/ GlaxoSmithKline: 7,56 euro
  4. Pfizer/ BioNTech: 12,00 euro
  5. Curevac: 10,00 euro
  6. Moderna: 18,00 dolari.
Distribuie pe:
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trump a părăsit Casa Albă OVAȚIONAT, într-o atmosferă de SĂRBĂTOARE. Joe Biden a preluat mandatul într-o atmosferă SUMBRĂ, ca la înmormântare

La 20 ianuarie 2021, în Washington D.C. au avut loc două evenimente care se repetă odată l…