Acasă Extern UE: Panama + 7 paradisuri fiscale eliminate de pe lista neagră

UE: Panama + 7 paradisuri fiscale eliminate de pe lista neagră

Miniștrii de finanțe din Uniunea Europeană au convenit marți ca opt jurisdicții, inclusiv Panama trebuie eliminate din lista neagră a paradisurilor fiscale, după o lună de la publicarea listei.

Măsura a provocat nemulțumire în rândul parlamentarilor europeni și a activiștilor.

Barbados, Grenada, Coreea de Sud, Macao, Mongolia, Tunisia și Emiratele Arabe Unite și Panama au fost eliminate de pe lista jurisdicțiilor paradisurilor fiscale „în urma angajamentelor luate la nivel politic înalt pentru a remedia preocupările UE”, potrivit unei declarații a miniștrilor, a relatat Reuters.

Această mișcare este în concordanță cu recomandările experților fiscali din cadrul Grupului de conduită fiscală.

Lista neagră a fost elaborată în luna decembrie, în încercarea de a descuraja practicile de evitare a impozitelor după mai multe dezvăluiri ale schemelor fiscale off-shore.

Miniștrii au declarat că desființarea acestor jurisdicții este un semn că procesul a funcționat deoarece țările din întreaga lume au fost de acord să adopte standarde UE privind transparența fiscală.

„Jurisdicțiile din întreaga lume au muncit din greu pentru a se angaja să-și reformeze politicile fiscale. Scopul nostru este promovarea unei bune guvernări fiscale la nivel global „, a declarat Vladislav Goranov, ministrul de finanțe al Bulgariei, țara care deține președinția rotativă a UE.

Această decizie a atras critici vehemente. Delistarea Panama, care se află în centrul uneia dintre cele mai mari dezvăluiri, a provocat o preocupare deosebită.

„Decizia de astăzi este o mărturisire a eșecului. Eliminarea Panama, unul dintre cele mai prolifice paradisuri fiscale din lista neagră, este un semn dezastruos în lupta împotriva evaziunii fiscale „, a declarat Markus Ferber, parlamentar de centru-dreapta și vicepreședinte al comisiei economice a Parlamentului European.

El a spus că miniștrii ar fi trebuit să extindă lista, inclusiv țările și jurisdicțiile UE, cum ar fi Malta și teritoriile de peste mări ale Marii Britanii.

Angajamentele detaliate făcute de cele opt jurisdicții care au fost eliminate din listă nu au fost făcute publice, în ciuda solicitărilor făcute de Comisarul european pentru taxe Pierre Moscovici.

„UE se grăbește să scoată țările de pe lista neagră fără să fie clar ce s-au angajat să îmbunătățească; acest lucru subminează în continuare acest proces „, a declarat Aurore Chardonnet, din grupul antifraudă Oxfam.

Ea a cerut UE să facă publice angajamentele, reluând solicitările deputaților din mai multe grupuri politice din Parlamentul European.

Nouă jurisdicții continuă să rămână pe lista neagră: Samoa Americană, Bahrain, Guam, Insulele Marshall, Namibia, Palau, Sfânta Lucia, Samoa și Trinidad și Tobago.

Cele opt jurisdicții eliminate din lista negră au fost mutate într-o așa-numită listă gri, care include alte 47 de jurisdicții care și-au luat angajamentul de a-și schimba regulile fiscale pentru a respecta standardele UE privind transparența și cooperarea.

Țările de pe lista gri pot fi mutate înapoi pe lista neagră dacă nu respectă angajamentele asumate.

 

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…