Acasă Extern Turcia va reacționa dacă SUA va opri vânzările de arme

Turcia va reacționa dacă SUA va opri vânzările de arme

Turcia se va opune dacă Statele Unite adoptă legea care va opri vânzările de arme către Ankara, a declarat duminică ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.

Parlamentarii americani din Camera Reprezentanților au anunțat vineri un proiect de lege, anual, de 717 miliarde de dolari pentru politica de apărare, care include o măsură de încetare temporară a vânzărilor de arme către Turcia.

Într-un interviu la postul de televiziune CNN Turk, Cavusoglu a declarat că măsurile din proiectul de lege sunt greșite, ilogice și nu se potrivesc aliaților NATO.

„Dacă Statele Unite impun noi sancțiuni sau fac un astfel de pas, Turcia se va răzbuna”, a spus Cavusoglu. „Ce trebuie făcut este ca SUA să renunțe la acest lucru”.

Legea privind autorizarea Apărării Naționale a Statelor Unite, care este aproape de a deveni lege, cere Departamentului Apărării să ofere Congresului un raport privind relația dintre Statele Unite și Turcia și va bloca vânzarea de echipamente de apărare până la finalizarea raportului.

Turcia intenționează să cumpere peste 100 de avioane de luptă Strike Fighter de la Lockheed Martin și este în discuții cu Washingtonul privind achiziționarea de rachete Patriot.

Turcia a semnat un acord cu Rusia în decembrie pentru a cumpăra sistemul de rachete S-400, ca parte a planurilor Ankarei de a-și intensifica capabilitățile de apărare pe fondul amenințărilor militanților kurzi și islamici de pe teritoriul său și al conflictelor din granițele sale, din Siria și Irak.

Măsura de a cumpăra S-400 este incompatibilă cu sistemele NATO, iar aliații NATO sunt precauți cu privire la prezența militară a Moscovei în Orientul Mijlociu, determinând oficialitățile NATO să avertizeze Turcia asupra consecințelor.

Cavusoglu a respins avertismentele, spunând că relațiile și acordurile Turciei cu Rusia nu sunt o alternativă la legăturile sale cu Occidentul și au acuzat Statele Unite că încearcă să controleze acțiunile Turciei.

„Turcia nu este o țară sub comanda SUA, este o țară independentă … Vorbind de sus, dictând ce poate și nu poate cumpăra, nu este o abordare corectă și nu se potrivește cu alianța noastră”, a spus el.

Relațiile dintre Ankara și Washington au fost tensionate de o serie de probleme din ultimele luni, inclusiv politica Statelor Unite în Siria și un număr de cazuri juridice împotriva cetățenilor turci și americani care au fost deținuți în cele două țări.

Luna trecută, Secretarul de stat american Mike Pompeo a spus într-o declarație adresată Turciei că Statele Unite sunt serios preocupate de decizia Ankarei de a cumpara din Rusia sistemul de S-400.

Cavusoglu a spus că va vizita săptămâna viitoare Statele Unite pentru a se întâlni cu șeful diplomației americane Mike Pompeo, dar a adăugat că nu este stabilită data.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…