Acasă Extern Trump critică statele membre NATO înaintea summitului de la Bruxelles

Trump critică statele membre NATO înaintea summitului de la Bruxelles

Preşedintele american Donald Trump a criticat din nou ţările membre NATO pe tema contribuţiilor la organizaţia de securitate, amintind că Uniunea Europeană are un excedent comercial faţă de SUA.

“Statele Unite cheltuiesc mai mult pentru NATO decât orice altă ţară. Acest lucru nu este corect şi nici acceptabil. Deşi aceste ţări şi-au crescut contribuţiile de când am fost învestit, trebuie să facă mai mult mai mult”, a afirmat Trump într-un mesaj postat pe Twitter.

“Germania este 1%, SUA este la 4%, şi NATO este cu mult mai mult în avantajul Europei decât în cel al SUA”, a continuat liderul de la Casa Albă, menţionând Germania, o ţintă predilectă a criticilor sale pe tema NATO.

“În plus, Uniunea Europeană are un surplus comercial de 151 de milioane de dolari cu SUA, cu bariere tarifare mari vizând bunuri americane. NU!”, a mai adăugat preşedintele american.

Satele membre NATO şi-au luat angajamentul de a aloca 2% din PIB apărării, obiectiv ce trebuie îndeplinit până în anul 2024.

Anul trecut, cancelarul german Angela Merkel a amintit că Berlinul a sporit treptat cheltuielile pentru apărare, precizând că ţinta de 2% din PIB va fi atinsă în 2024.

Statele Unite se află pe primul loc în domeniul cheltuielilor pentru apărare, având un buget militar mai mare decât totalul celorlalte ţări membre, echivalentul a 3,61% din PIB-ul american.

Președintele Trump urmează să sosească marţi Bruxelles, unde în perioada 11-12 iulie va participa la summitul NATO.

5 (100%) 3 votes
Mai multe Extern
Comentariile sunt închise.

Recomandări

Donald Trump şi Erdogan au discutat la telefon despre retragerea trupelor SUA din Siria

Preşedintele american Donald Trump şi omologul său turc Tayyip Erdogan au convenit, în cad…