Acasă Extern Trump a ignorat motivele europene din acordul cu Iranul

Trump a ignorat motivele europene din acordul cu Iranul

Președintele Donald Trump a retras marți Statele Unite din Acordul nuclear cu Iranul, ridicând riscul de conflict în Orientul Mijlociu, supărând aliații europeni și aruncând incertitudine asupra aprovizionării cu petrol la nivel mondial.

Președintele Trump a declarat într-un comunicat televizat că va repune sancțiuni economice asupra Iranului pentru a elimina „O înțelegere unilaterală oribilă, care nu ar fi trebuit făcută vreodată”.

Acordul din 2015 semnat de Statele Unite și de alte cinci puteri mondiale cu Iranul, a ridicat sancțiunile împotriva Iranului în schimb Teheranul trebuia să-și limiteze programul nuclear. Pactul a fost conceput pentru a împiedica Iranul să obțină bombă nucleară.

Președintele Trump a spus că acordul încheiat de predecesorului său democrat, Barack Obama, nu s-a referit la programul Iranului de rachete balistice, la activitățile sale nucleare după anul 2025 cînd expiră acordul sau la rolul Iranului în conflictele din Yemen și Siria.

Liderii din statele europene aliate SUA au venit unul câte unul la Washington și au cerut să păstreze acordul.

Până la jumătatea săptămânii trecute, a devenit din ce în ce mai clar pentru unii diplomați că președintele Trump nu va fi clintit în decizia sa.

Dar, Administrația Trump a ținut ușa deschisă pentru negocierea unui nou acord, dar nu este deloc clar dacă europenii a făcut demersuri pentru o nouă înțelegere și dacă ar fi putut convinge Iranul să o accepte.

Abandonarea Pactului Iranului a reprezentat una dintre cele mai importante decizii ale politicii „America First” a președintelui Donald Trump, care l-a determinat să retragă Statele Unite de la acordul privind climatul de la Paris, să se apropie de un război comercial cu China și să se retragă dintr-o Acordul comercial asiatic-Pacific.

De asemenea, a părut să reflecte influența crescândă în a Administrația americană a noului Secretar de stat Mike Pompeo și consilierul pentru securitatea națională, John Bolton. Ambii au preferat ieșirea din Acordul cu Iranul, dar nu au fost nevoiți să își prezinte argumentele deoarece Trump se hotărâse deja, a spus un oficial al Casei Albe citat de Reuters.

John Bolton a declarat marți reporterilor că președintele Trump nu s-a retras până acum din acord „deoarece a oferit oportunități repetate pentru a încerca să remedieze afacerea”.

Ce face Iranul?

Președintele iranian Hassan Rouhani a declarat marți că Iranul va rămâne în acord fără Washington. Cu toate acestea, decizia lui președintelui Trump de a ieși din afacere ar putea încheia echilibrul puterii în favoarea celor care vor să-l împiedice pe Rouhani în a se deschide spre Occident.

Iranul neagă că a încercat să construiască arme atomice și declară că programul său nuclear este în scopuri pașnice. Inspectorii ONU spun că Iranul nu a încălcat acordul nuclear, iar înalții oficiali din SUA au spus de mai multe ori că Iranul este în conformitate cu acordul tehnic.

Televiziunea iraniană de stat a declarat că decizia președintelui Trump de a se retrage a fost „ilegală, ilegitimă și subminează acordurile internaționale”.

Reînnoirea sancțiunilor va face dificilă vânzarea petrolului iranian în străinătate si utilizarea sistemul bancar internațional.

Iranul este cel de-al treilea cel mai mare membru al Organizației țărilor exportatoare de petrol și pompează aproximativ 3,8 milioane de barili pe zi de țiței, aproximativ 4% din oferta globală. China, India, Japonia și Coreea de Sud cumpără cea mai mare cantitate.

Potrivit Trezoreriei SUA, sancțiunile legate de sectorul energetic, auto și financiar al Iranului vor fi repuse în trei și șase luni.

Prețurile petrolului au redus unele pierderi după anunțul lui Trump, într-o sesiune volatilă în care prețurile au scăzut cu până la 4% mai devreme în cursul zilei.

Contractele futures brute LCR LCOc1 s-au redus cu 1,7%, la 74,85 dolari / baril, în timp ce contractele futures CLC1 de la West Texas Intermediate (WTI) au încheiat sesiunea cu 2,4%, la 69,06 dolari / baril.

Wall Street a rămas pe un teritoriu negativ, în timp ce stocurile de energie au redus pierderile mai devreme după anunțul președintelui Trump.

Licențele pentru Boeing Co (BA.N) și Airbus (AIR.PA) pentru a vinde aeronave de pasageri către Iran vor fi revocate, a declarat Secretarul Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, înlăturând un acord de 38 de miliarde de dolari.

Trump a declarat că acordul nuclear nu a împiedicat Iranul să înșele și să continue să urmărească fabricarea de arme nucleare.

„Este clar pentru mine că nu putem împiedica o bombă nucleară iraniană sub structura degradantă și putredă a acordului actual”, a spus el. „Acordul cu Iranul este defect în miezul său”.

Donald Trump a declarat că este dispus să negocieze un nou acord cu Iranul, dar Teheranul a decis deja și a amenințat cu represalii nespecificate dacă Washingtonul se retrage.

Puterea militară și politică crescândă a Iranului în Yemen, Siria, Liban și Irak îngrijorează Statele Unite, Israelul și aliații americani din regiune, cum ar fi Arabia Saudită.

Israelul a lansat atacuri aeriene asupra forțelor iraniene din Siria, în februarie, fiind îngrijorat de o escaladare majoră a conflictului.

Primul Ministru Benjamin Netanyahu într-o declarație televizată a aplaudat politica președintelui  Trump în privința Iranului, făcând aluzie la tensiunile din Siria.

Arabia Saudită și aliații SUA din Golful Persic au salutat de asemenea decizia președintelui Trump.

Donald Trump a dedicat o parte a discursului său poporului iranian, criticând conducătorii de la Teheran și spunând că „viitorul Iranului aparține poporului său”.

5/5 - (7 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…