Acasă Extern Trump a dat ultimatum pentru acordul cu Iranul

Trump a dat ultimatum pentru acordul cu Iranul

Președintele Donald Trump păstrează Acordul nuclear cu Iranul, dar a avertizat aliații europeni și Congresul SUA că trebuie să lucreze cu el pentru a remedia „defectele dezastruoase” din pact, altfel Statele Unite vor ieși din acest acord. Donald Trump dorește ca pactul să fie consolidat printr-un acord separat în termen de 120 de zile.

Acordul internațional cu Iranul a fost semnat de Statele Unite și aliații europeni în anul 2015 pentru a permite dezvoltarea programului nuclear iranian în scopuri civile.

„În ciuda înclinației mele puternice, nu am retras încă Statele Unite din Acordul nuclear cu Iranul”, a spus Trump într-o declarație. „În schimb, am subliniat două căi posibile: fie să remediem defectele dezastruoase ale acordului, fie Statele Unite să se retragă”.

Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a răspuns pe Twitter că înțelegerea nu a fost renegociabilă și că poziția lui Trump „reprezintă încercări disperate de a submina un acord solid multilateral”.

Trump, care a criticat puternic Acordul nuclear cu Iranul semnat în timpul președinției democratului Barack Obama, care a renunțat la pentru o țară pe care o consideră o amenințare în creștere în Orientul Mijlociu.

„Aceasta este o ultimă șansă”, a spus Trump, care dorește un acord separat.

Uniunea Europeană a declarat că a luat act de decizia președintelui Trump și va evalua implicațiile sale.

Subliniind dificultatea cu care se confruntă acum europenii, un diplomat european, vorbind sub condiția anonimatului, a declarat: „Va fi complicat să salvați afacerea după aceea”, a relatat Reuters.

În timp ce Donald Trump a aprobat renunțarea la sancțiuni, Departamentul de Trezorerie al SUA a anunțat sancțiuni noi și direcționate împotriva a 14 entități și persoane, inclusiv șeful sistemului judiciar iranian, Sadeq Amoli Larijani, un aliat apropiat al liderului suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei.

Președintele Trump va lucra acum cu partenerii europeni pe baza unui acord care să cuprindă anumite declanșări ale sancțiunilor, pe care regimul iranian nu le poate depăși, legate de rachetele balistice, au declarat oficialii de rang înalt ai Administrației care au informat reporterii cu privire la decizie.

Un înalt oficial al Administrației Casei Albe a declarat că Donald Trump ar fi deschis să rămână într-un acord modificat.

„Facem apel la principalele țări europene să se alăture Statelor Unite pentru a stabili deficiențele semnificative din înțelegere, pentru a contracara agresiunea iraniană și pentru a sprijini poporul iranian”, a declarat președintele Trump.

Senatorul republican, Bob Corker, a declarat că „s-au înregistrat progrese semnificative în legislația bipartizană a Congresului pentru a aborda neajunsurile acordului fără a încălca angajamentele asumate în SUA”.

Condițiile SUA

Președintele american Donald Trump a stabilit câteva condiții pentru a menține Statele Unite în acest pact. Iranul trebuie să permită „inspecții imediate la toate locurile solicitate de inspectorii internaționali”, a spus el, iar „dispozițiile finale” care impun limite asupra programului nuclear al Iranului nu trebuie să expire. Trump a spus că legea din SUA trebuie să cupleze împreună programele privind armele nucleare și rachetele cu rază lungă de acțiune, iar testele cu rachete efectuate de Iran să facă obiectul unor „sancțiuni severe”.

Președintele american dorește modificarea unei legi, în Congres, care să examineze participarea SUA la acordul nuclear, pentru a include „puncte de declanșare” care, dacă ar fi încălcate, ar conduce la restabilirea sancțiunilor din partea Statelor Unite, a spus oficialul.

Acest lucru nu ar implica negocieri cu Iranul, a spus oficialul, ci mai degrabă ar fi rezultatul discuțiilor dintre Statele Unite și aliații săi europeni. Munca a început deja pe acest front, a spus oficialul.

Analistul Richard Nephew, fost expert în sancțiuni al Casei Albe și al Departamentului de Stat, a declarat că ar putea fi elaborată o legislație care ar putea să scadă îngrijorarea președintelui Trump.

Poziția UE

Doi diplomați ai UE au declarat că miniștrii de externe ai UE vor discuta ce urmează să facă la următoarea lor reuniune regulată, programată pentru 22 ianuarie la Bruxelles.

Cerificarea SUA

Congresul SUA cere președintelui să decidă periodic dacă certifică Acordul nuclear internațional cu Iranul și să dea o derogare pentru a permite suspendarea sancțiunilor de către SUA.

Președintele Trump, în luna octombrie, a decis să nu certifice acordul și a avertizat că ar putea în cele din urmă să rezilieze acest pact. El a acuzat Iranul de faptul că „nu respectă spiritul acordului”, chiar dacă Agenția Internațională pentru Energie Atomică declară că Teheranul se conformează.

Linia dură a parlamentarilor din Congresul SUA  privind Iranul au cerut reimpunerea sancțiunilor suspendate și încetarea acordului nuclear, în timp ce unii democrați doresc să adopte o legislație care ar face mai dificil pentru Donald Trump să scoată Washingtonul din acest acord fără consimțământul Congresului.

Donald Trump și consilierii săi au negociat cu parlamentarii americani de la Capitol Hill pentru a modifica legislația sancțiunilor, astfel încât Donald Trump să nu se confrunte cu un termen limită pentru a recertifica conformitatea acordului cu Iranul la fiecare 90 de zile.

 

 

5/5 - (16 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…