Acasă Extern Teste nucleare declasificate de SUA

Teste nucleare declasificate de SUA

Biblioteca Națională Lawrence Livermore din California (LLNL) a publicat o colecție de 62 de videoclipuri cu teste nucleare care au fost  declasificate de SUA.

Videoclipurile, publicate pe canalul YouTube de LLNL, arată o serie de teste nucleare efectuate între anii 1945 și 1962, în care Statele au început testarea armamentului nuclear din ce în ce mai puternic.

Proiectul, condus de specialistul în fizică și arme nucleare de la LNNL, Gregg Spriggs, urmărește să colecteze și să digitizeze pentru a analiza aproximativ 10.000 de videoclipuri cu cele 210 teste nucleare efectuate de SUA între anii 1945 și 1962.

„Am primit o mulțime de cereri pentru aceste videoclipuri, iar publicul are dreptul să vadă aceste înregistrări”, a spus Spriggs, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul LLNL. „Nu numai că păstrăm istoria, dar primim răspunsuri mult mai coerente cu calculele noastre”, a adăugat cercetătorul.

Înregistrările noi includ materiale din seriile de testare efectuate în deșertul Nevada și pe teritoriul insulelor Pacific Island, inclusiv operațiunea Dominic, operația Hardtrack, operațiunea Redwing, operațiunea Upshot-Knothole-Ruth și operațiunea Teapot. Materialele includ explozii nucleare de răcire, neconvenționale; în unele imaginile fotografiate explozia este în forma unui soare în  miniatură.

Materialele declasificate vor fi cu siguranță utile istoricilor, pentru filmele documentare și pentru amatori, și cu siguranță vor fi foartee utile pentru specialiștii în fizică atomică implicați în dezvoltarea de noi arme. Potrivit Dr. Spriggs, materialul de testare oferă o evidență fizică importantă.

„Au trecut 25 de ani de la ultimul test nuclear, iar simulările pe calculator au devenit terenul nostru de testare virtual, dar acele simulări oferă date care se bazează realități precise”, a explicat Springs.

”Materialul video oferă posibilitatea de a scana și reevalua măsurătorile făcute în timpul testelor și cantitatea de energie eliberată la fiecare încercare” a explicat cercetătorul.

Dr. Spriggs a remarcat că instrumentele și metodologia de măsurare utilizate de fizicieni în anii 1950 și 1960 nu erau la fel de precise ca acum. Uneori pot fi diferențe de 20% sau mai mult. Studiul atent al acestor videoclipuri supraviețuitoare cu ajutorul calculatoarelor permite obținerea unei citiri mai precise, a completat Dr. Springs.

5/5 - (30 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…