Acasă Intern Teodor Meleșcanu contribuie la realizarea Coridorului de transport mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică

Teodor Meleșcanu contribuie la realizarea Coridorului de transport mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, l-a primit luni pe ambasadorul desemnat al Turkmenistanului, Annamammet Annaiev, în vederea prezentării copiilor scrisorilor de acreditare, prilej cu care a reiterat interesul României pentru transpunerea în realitate a proiectului Coridorului de transport mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică, potrivit Agerpres.

Teodor Meleșcanu a evidențiat premisele favorabile dezvoltării proiectului Coridorului de transport, în contextul adoptării de către Uniunea Europeană, la 15 octombrie 2018, a Strategiei UE privind conectivitatea între Europa și Asia, care vizează nemijlocit cele patru state: România, Georgia, Azerbaidjan și Turkmenistan, în virtutea poziției lor geografice, inclusiv inițiativa acestora de a conecta țărmurile Mării Negre și Mării Caspice.

Proiectul reprezintă inițiativa comună a României și Turkmenistanului, care au invitat Georgia și Republica Azerbaidjan să li se alăture.

Coridorul implică crearea unei rute de transport intermodal, maritim/fluvial şi rutier/feroviar, între Europa Centrală și de Nord, Caucazul de Sud și Asia Centrală, cu posibilitatea extinderii către regiunea Asia-Pacific.

Coridorul de transport mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică include contiguitatea geografică a celor patru țări menționate, precum și facilitățile oferite de porturile Constanţa (România), Batumi, Poti (Georgia), Baku (Azerbaidjan) și Turkmenbaşi (Turkmenistan), precum şi a conexiunea directă între portul Constanţa şi fluviul Dunărea (prin canalul Dunăre-Marea Neagră) şi, ulterior, a cursurilor de apă şi a canalelor interne de pe continentul european, cu accesarea Europei Centrale şi de Nord.

La întâlnirea cu ambasadorul Annaiev, ministrul Teodor Meleşcanu a menţionat că Turkmenistanul continuă să fie un partener important al României în Asia Centrală. A subliniat importanţa consolidării cooperării bilaterale pe multiple planuri, evidenţiind conectivitatea între România şi Turkmenistan, inclusiv prin valorificarea oportunităţilor existente în plan regional, ca domeniu prioritar de acţiune.

Teodor Meleșcanu s-a referit și la cooperarea în domeniul educaţiei ca o direcţie importantă de creştere a interacţiunii, dat fiind interesul în creştere al tinerilor turkmeni pentru formarea profesională în instituţiile de învăţământ superior din România, precum şi deschiderea universităţilor din cele două state pentru a dezvolta programe de cooperare, bazate pe schimburi de studenţi şi cadre didactice.

Din perspectiva exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, ministrul Teodor Meleşcanu a evidenţiat oportunităţile sporite de creştere a interacţiunii între cele două state în cadrul UE.

 

Distribuie pe:
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Germania a aprobat identificarea cu buletinele electronice

În Germania a fost aprobat un nou sistem de identificare cu ajutorul buletinelor electroni…