Acasă Extern SUA și-a folosit dreptul de veto

SUA și-a folosit dreptul de veto

SUA și-a folosit dreptul de veto în Consiliul de Securitate pentru a respinge Rezoluția care  a respins decizia Președintelui american Donald Trump de recunoaștere a Irusalimului ca fiind capitala Israelului.

Consiliului de Securitate al ONU a cerut respingerea decizia președintelui Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul ca fiind capitala Israelului.

Textul prezentat de Egipt a afirmat că orice decizie privind statutul Ierusalimului „nu are niciun efect juridic, este nul și neavenit și trebuie anulat”.

Ceilalți 14 membri ai consiliului au votat în favoarea moțiunii.

Reprezentantul permanent al SUA la ONU, Nikki Haley, a descris votul de respingere ca fiind o „insultă” și a avertizat că nu va fi uitat.

„Este un alt exemplu al Națiunilor Unite care face mai mult rău decât bine în abordarea conflictului palestinian israelian”, a adăugat Haley..

„Astăzi, pentru simplul act de a decide unde să ne punem ambasada, Statele Unite au fost forțate să-și apere suveranitatea”,  A spus Haley.

Statutul Ierusalimului se află în centrul conflictului dintre Israel și palestinieni.

Israelul a ocupat estul orașului, care a fost ocupat anterior de Iordania, în urma războiului din Orientul Mijlociu din 1967 și consideră întregul oraș drept capitală indivizibilă.

Palestinienii pretind că Ierusalimul de Est este capitala unui viitor stat Palestina, iar statutul său final este menit să fie discutat în ultimele etape ale discuțiilor de pace.

Suveranitatea israeliană asupra Ierusalimului nu a fost recunoscută la nivel internațional și toate țările își păstrează în prezent ambasadele în Tel Aviv. Cu toate acestea, președintele Donald Trump a dispus ca Departamentului de Stat american să înceapă lucrările de transfer a ambasadei SUA de la tel Aviv la Ierusalim. Proiectul de Rezoluție a ONU a evitat orice mențiune specifică la Statele Unite sau la Președintele american Donald Trump pentru putea obține un sprijin maxim când s-a supus la vot.

În schimb, a cerut „tuturor statelor să se abțină de la înființarea misiunilor diplomatice în orașul sfânt  Ierusalim”.

De asemenea, a cerut ca „toate statele să respecte rezoluțiile Consiliului de Securitate privind orașul sfânt Ierusalim și să nu recunoască acțiuni sau măsuri contrare acestor rezoluții”.

Astfel, apelarea la dreptul de veto din partea SUA a fost inevitabil.  Ceilalți patru membri permanenți ai Consiliului de Securitate – China, Franța, Rusia și Marea Britanie – și cei zece membri nepermanenți au votat în favoarea rezoluției.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a mulțumit ambasadoarei Nikki Haley pentru folosirea dreptului de veto, într-un mesaj postat pe Twitter.

Purtătorul de cuvânt al Președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a făcut declarat că ”această mișcare este inacceptabilă și amenință stabilitatea comunității internaționale pentru că nu o respectă rezoluțiile ONU anterioare”. „Comunitatea internațională trebuie să lucreze acum pentru a proteja poporul palestinian”, a declarat Nabil Abu Rudeina pentru agenția de știri AFP.

Ministrul palestinian de externe, Riyad al-Maliki, a declarat că va convoca o întâlnire de urgență a Adunării Generale a ONU.

Înainte de vot, Coordonatorul Special al ONU pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, Nickolay Mladenov, a avertizat că situația de securitate a devenit mai tensionată în urma deciziei președintelui Trump. ”A avut loc o creștere a incidentelor cu rachete lansate din Gaza în Israel și conflicte între protestatarii palestinieni și forțele israeliene de securitate”, a spus Mladenov.

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…