Acasă Extern Statele europene se întâlnesc pentru soluții privind creșterea migrației

Statele europene se întâlnesc pentru soluții privind creșterea migrației

Mai mulți lideri europeni, inclusiv cei din Franța, Germania, Italia și Austria, vor purta discuții duminică despre migrație, o problemă care a dus la diviziuni politice în Europa și Statele Unite.

Liderii Greciei și Bulgariei vor participa, de asemenea, la reuniunea care va explora modul în care migranții care au solicitat azil la sosirea într-un stat mediteranean, nu se pot deplasa în interiorul Uniunii Europene.

Convorbirile de duminică, anunțate de Comisia Europeană, preced summitul UE din 28-29 iunie, la care liderii vor încerca să convină asupra unei politici comune în domeniul migrației, la trei ani după ce mai mult de un milion de migranți auajuns în Europa, fugind mai ales de conflictul din Orientul Mijlociu și din Asia .

Întrunirea coincide cu strigătul internațional asupra politicii administrației Trump de separare a familiilor migrante la frontiera mexicană, întrucât au apărut videoclipuri în care adolescenții se aflau în incinte departe de părinți, iar sunetul unui de plâns al copiilor a devenit viral pe internet.

Imigrația influențează tot mai mult politica în țările bogate, iar în Germania, cea mai bogată economie a UE, aceast temă amenință să distrugă relația cancelarului Angela Merkel cu partidul bavarez CSU aflat în coaliția de guvernare alături CDU, și alături de care au participat într-o alianță în alegerile electorale din septembrie, anul trecut.

Luni, Uniunea Socială Creștină (CSU) a oferit Angelei Merkel două săptămâni pentru a obține un acord la nivel european în privința migrației.

Horst Seehofer, liderul CSU și ministrul de interne al Germaniei, dorește să timită înapoi, în statele unde s-au înregistrat  migranții, la intrarea în Uniunea Europeană,  însă Merkel se opune oricărei mișcări unilaterale de a inversa politica din 2015, privind accesul în liber, care ar submina autoritatea sa.

„Nu mai putem să ne uităm la acest turism de refugiați în întreaga Europă”, a declarat ministrul de interne al CSU, Joachim Herrmann, pentru postul german Deutschlandfunk.

„Crearea psihozei”

Papa Francis a spus într-un interviu că populiștii „creează psihoze” în privința imigrației, chiar dacă societățile îmbătrânite din Europa se confruntă cu „o mare iarnă demografică” și au nevoie de mai mulți imigranți. El a spus că, fără imigrație, Europa „va deveni goală”.

Însă, opiniile în Europa sunt foarte împărțite.

Uniunea Europeană a încercat reformarea normelor interne privind azilul, care a izbucnit în 2015, și a supravegheat frontierele pentrua preveni noi sosiri. În acest scop, a acordat ajutoare și bani țărilor, inclusiv Turciei, Iordaniei, Libiei și Nigeriei.

Președintele american Donald Trump, apărând propriile sale politici anti-imigrație, a intrat în dezbaterea germană luni, cu o serie de tweet-uri în  care critica politica deschisă a Angelei Merkel ca fiind o „mare greșeală” care a alimentat criminalitatea în Europa.

Cercul din ce în ce mai mare al diplomației migrației coincide cu sezonul de vârf din timpul verii pentru migranții care navighează în bărci mici din nordul Africii către țările sudice ale Europei.

Garda italiană de coastă Diciotti a adus în timpul nopții în portul sicilian Pozzallo 519 de imigranți care unei  au fost debarcați, au spus lucrătorii de salvare.

Ei au fost salvați în șapte operațiuni de salvare diferite de pe coasta libiană, după ce au dintre migranți au petrecut mai multe zile pe mare. Noul guvern italian încearcă să încetinească afluxul de migranți.

„Ei se află în condiții teribile, nu numai din punct de veder medical, ci și din punct de vedere  psihologic, și au nevoie cu adevărat de îngrijiri medicale și de îngrijire psihologică”, a declarat purtătorul de cuvânt al UNHCR, Marco Rotunno, pentru Reuters TV.

„Suntem foarte îngrijorați pentru că, după ce acești oameni au fost salvați, existată o întârziere îndelungată înainte ca oamenii să ajungă într-un loc sigur”, a spus Rotunno.

Afganistan, Siria, Irak

Numărul persoanelor care fug de război sau de conflicte în părți mai stabile ale lumii a scăzut semnificativ în 2017, deși Statele Unite au înregistrat o creștere accentuată a cererilor de azil în timpul primului de mandat al președintelui Donald Trump.

Într-un raport privind tendințele migrației, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a declarat că principala sursă de refugiați a fost Afganistan, urmată de Siria și Irak – țărilcare s-au aflat pe primele în ultimii trei ani.

Președintele Donald trump a pus în aplicare o politică mai fermă privind migrația și a promits un zid de-a lungul graniței dintre SUA și Mexic, se confruntă cu acuzații asupra politicii administrației sale de separare a părinților și copiilor imigranți de-a lungul frontierei.

Cererile de azil către țările OCDE au scăzut cu 25% în 2017, de la nivelul record de 1,64 milioane în anul 2016, se arată în raport. Solicitarile de azil în statele membre ale UE au scăzut aproape la jumătate.

La Vatican, Papa Francisc a criticat politica administrației Trump de a separa familiile de migranți la frontiera mexicană, spunând că populismul nu este răspunsul la problemele de imigrare ale lumii.

Papa a spus că a sprijinit declarațiile recente ale episcopilor catolici din S.U.A., care au numit separarea copiilor de părinții lor „contrare valorilor noastre catolice” și „imorale”.

„Nu este ușor, dar populismul nu este soluția”, a declarat Papa Francis duminică seară, la Reuters TV.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…