Acasă Economie Sondaj Reuters referitor la evoluția leului românesc

Sondaj Reuters referitor la evoluția leului românesc

Leul are cea mai slabă evoluţie dintre monedele est-europene, putând să scadă cu 1% până la sfârșitul anului, în timp ce coroana cehească ar putea câştiga 2%, arată un sondaj efectuat de Reuters în perioada 1 – 6 martie.

Leul a scăzut cu aproape 2% din decembrie, în urma măsurilor fiscale luate de Guvern la finele anului trecut şi, chiar dacă executivul s-a angajat să modifice unele dintre măsurile luate, analiştii consultaţi de Reuters cred că leul va scădea, un euro ajungând să coste 4,795 lei.

Euro a fost cotat miercuri la 4,7473 lei, iar în ianuarie a atins valoarea maximă de 4,7648 lei.

Analiştii cred că moneda cehească va câştiga aproape 2% faţă de euro în anul următor, în condiţiile în care banca centrală continuă să majoreze dobânzile, pentru combaterea inflaţiei.

Banca centrală cehă a majorat dobânda de referinţă de cinci ori în 2018, la 1,75%. Următoarea şedinţă este programată pe 28 martie, cu o zi înainte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană. Premierul Tomas Holub a declarat că un Brexit fără acord ar putea determina o amânare a creşterii dobânzii, dar una sau două creşteri ale ratei rămân posibile în acest an.

O încetinire a economiei în zona euro ar influenţa politica monetară a Băncii Centrale Europene, situaţie care a spori oarecum atractivitatea activelor financiare din Europa Centrală.

Încetinirea zonei euro va afecta probabil şi economiile regiunii, însă creşterea Cehiei a depăşit, în trimestrul IV, estimările băncii centrale, la o rată anuală de 2,8%. Creşterea poloneză şi cea maghiară se apropie de 5%.

Estimarea medie a analiştilor chestionaţi de Reuters indică o creştere a forintului cu 0,6% faţă de euro în următoarele 12 luni, iar zlotul este văzut în urcare cu 1,1%.

Distribuie pe:
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Italia și Spania blochează summitul UE, nemulțumite de măsurile de ajutor

Şefii de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii Europene nu au reuşit deocamdată…